Muškarci po prirodi ipak nisu nevjerni

Novim istraživanjem na UCLA-u ispitana je poznata studija vinskih mušica koju je proveo engleski genetičar Angus John Bateman, a nalazi potkopavaju dugo prihvaćenu teoriju da su muškarci genetski predodređeni da budu nevjerni dok žene traže monogamiju.

Uz pomoć napredne DNA analize, studija koju je vodila Patricia Adair Gowaty, profesorica ekologije i evolucijske biologije na UCLA-u, utvrdila je da ženke mogu biti jednako promiskuitetne kao muškarci. Dr. Gowaty kaže da Batemanova studija nije ni trebala biti objavljena.

'Naši svjetonazori ograničavaju našu maštu.Za neke je osobe Batemanova interpretacija bila toliko utješna da nije bila vrijedna izazova. Mislim da su je ljudi jednostavno prihvatili', kaže Gotway, tvrdeći da je Batemanova metoda kojom su se objasnili muški promiskuitet i ženska vjernost imala ozbiljnu pogrešku.

Sa svojim je timom i novom tehnologijom ponovila eksperiment i otkrila da su Batemanovi podaci bili neuvjerljivi te da nisu vrijedni istraživanja u biologiji ponašanja ženki.

Dr. Gowaty je provela posljednjih 30 godina proučavajući seksualno ponašanje vrsta te utvrdila da kod društveno monogamnih vrsta ženke redovito imaju više partnera. Tvrdi da ta navika može biti odgovor prirode na bolesti - najveći evolucijski izazov s kojim je ljudska vrsta suočena, prenosi Daily Mail.

izvor: tportal.hr