Mladić sam sebi napravio vrhunsku protezu od lego kockica

 Mladić sam sebi napravio vrhunsku protezu od lego kockica
David Aguilar odmalena je opčinjen lego kockicama. Gradio je od njih avione, helikoptere, automobile i zgrade, a onda je jednog dana napravio sebi protezu. Zbog rijetke genetske bolesti rođen je bez desne podlaktice pa si je još kao dječak dao nadimak "Hand Solo".

"Kao dijete bio sam vrlo nervozan u društvu svojih prijatelja. Htio sam biti kao oni, ne odskakati. No, to me nije obeshrabrilo. I dalje sam vjerovao u svoje snove - pogledati se u ogledalo i vidjeti ono što vide i ostali dječaci. Dečka s dvije ruke", iskreno će ovaj 19-godišnjak iz Andorre.

Ono što bi većina ljudi doživljavala kao nedostatak, on je pretvorio u prednost. Svoju prvu robotsku protezu od lego kocaka napravio je još kao dijete i tu priča počinje. Od tada do danas stalno ju je nadograđivao, zbpg čega je na koncu upisao fakultet bioinženjerstva na Međunarodnom sveučilištu Catalunya u Španjolskoj.

David je 2017. predstavio prijateljima i kolegama na fakultetu potpuno funkcionalnu robotsku protezu od lego kockica, a 2018. istu je doradio i sada ju može pokretati aktivacijom mišića u nadlaktici. Protezu je nazvao MK, inspiriran izmišljenim akcijskim junakom Iron Manom i njegovim MK odjelom. Svaka iduća, nadograđena verzija proteze dobiva Broj - MK I, MK II, MK III...

Nakon što si je ispunio san da bude kao ostali dječaci, David sanja novi i sigurni smo da će ga ostvariti. Kada završi fakultet želi stvarat proteze za ljude kojima su potrebne. "Želim im dati proteze. Ne zanima me zarada. Želim da se osjećaju kao normalne osobe, što je normalno, zar ne?", zaključuje ovaj nevjerojatan mladić.

zivotistil.rtl.hr