LIVERPOOL Od pomorskog trgovačkog grada do turističkog centra

Liverpool
hercegovina.info

Ako vam netko spomene kako je turistički otišao u Liverpool, vjerojatno ćete pomisliti kako ima i boljih mjesta za posjetiti i nećete misliti o ovome gradu kao vašoj idućoj turističkoj destinaciji. Ipak, mogli biste se i iznenaditi! Kulturološki gledano, ovaj pomorski grad ima dosta toga za ponuditi. Brojne povijesne građevine, vrtovi, muzeji i parkovi čine Liverpool odličnim, iako nekonvencionalnim, izborom za turistički posjet.

Liverpool je sveučilišni grad, savršena meka za šopingholičare, dom najveće kineske zajednice u Europi i najtrofejnijeg kluba u Engleskoj. 2004. godine zbog nekoliko gradskih spomenika stavljen je na UNESCO-v popis mjesta svjetske kulturne baštine u Europi.

Druga zanimljiva činjenica je broj muzeja - nakon Londona, ovaj lučki grad prednjači po broju muzeja u Engleskoj, a u većini njih ulaz je besplatan!

Liverpool

Znamenitosti Liverpoola

Liverpoolska katedrala najpoznatija je znamenitost te ujedno i najveća katedrala u Velikoj Britaniji, a pripada anglikanskoj crkvi. Krase ju najveći i najširi gotski lukovi na svijetu te nudi spektakularan pogled na panoramu grada s katedralnog tornja.

Još zanimljivija je St. Luke's Church koja je oštećena tijekom bombardiranja za vrijeme II. svjetskog rata. Od crkve su ostali samo vanjski zidovi i sada služi za održavanje raznih kulturnih događaja - od čitanja poezije, predstavljanja knjiga, koncerata i projekcija filmova.

Royal Albert Dock je poznati kompleks pristaništa te se nalazi na UNSECO- vu popisu svjetske baštine. U sklopu kompleksa se nalazi mnoštvo muzeja, galerija i odličnih mjesta za jelo.

Umjetnička galerija Tate Liverpool nudi britansku i internacionalnu suvremenu i modernu umjetnost. Ako se nađete u Liverpoolu, provjerite njihovu stranicu, nude dosta zanimljivih sadržaja - od radionica, projekcija filmova, izložbi pa sve do tečajeva. Tate Liverpool nudi brojne sadržaje koji su besplatni!

Liverpool

Na doku se također nalazi Merseyside Maritime Museum koji nudi više informacija o liverpoolskoj luci, pomorskoj prošlosti i povijesti ropstva.  Još jedan muzej na doku koji moram spomenuti je The Beatles Story. Unutar muzeja nalaze se brojne uspomene s njihovih nastupa, originalni tekstovi i odjeća te naočale Johna Lennona.

Ako želite razgledati muzej posvećen britanskom bendu, morat ćete izdvojiti 17 funti. Studenti plaćaju nešto jeftiniju ulaznicu od 13 funti, a djeca 10 funti.

Noćni život

Što se tiče noćnog života, ovaj studentski grad pobrinuo se da svačiji apetiti budu zadovoljeni. Svake subote mladi iz okolnih gradova dolaze upravo u liverpoolske pubove i diskoteke, a najveće iznenađenje za turiste predstavlja noćni izlazak iz sljedećeg razloga - U Liverpoolu i u ostatku Engleske normalno je vidjeti djevojke ispred pubova na minus dva u odjevnoj kombinaciji koju Mostarke u Dalekoj obali obuku na plus 32.

Liverpool

Britanska glazbena scena podarila je Beatlese i Queen

Razlog više za posjet Liverpoolu je i kultna pop rock grupa Beatles! Za razvoj grada u turističku destinaciju, većina građana Liverpoola najviše zaslužnim smatra ovu slavnu četvorku. Sva četvorica Beatlesa rođena su u engleskoj luci Liverpoolu, a svoj glazbeni identitet su formirali nastupajući u Cavern Clubu davne 1961. godine. Klub je sada jedno od omiljenih turističkih mjesta upravo zbog toga što su brojne svjetske zvijezde ovdje imale gaže.

Liverpool

Ako imate želju naučiti više o povijesti britanske glazbe, ovo je mjesto za vas - The British Music Experience. Originalno je pokrenut kao privremena izložba u O2 areni u Londonu, a od 2017. godine svoja vrata otvorio je građanima Liverpoola i turistima.  Mogu reći da je ovaj muzej pravi raj za ljubitelje glazbe jer obuhvaća više od šest desetljeća glazbene scene. Posjeta muzeju bila pravo interaktivno putovanje kroz povijest britanske glazbe, a u posjeti će jednako uživati sve generacije zbog raznolikosti sadržaja i žanrova koji su ponuđeni.

U muzeju su izložena odjela kultnih glazbenih ikona kao što su Freddie Mercury, Dusty Springfield i Spice Girls te glazbeni instrumenti od najpoznatijih svjetskih umjetnika - Noela Gallaghera, Robbie Williamsa, bubnjeva grupe Queen do Sex Pistolsa. Izloženi su originalni tekstovi grupe Spandau Ballet, Mercuryja, Adele i mnogih drugih.

Liverpool

Za glazbeno uzdizanje ne trebate odvojiti veliki iznos, ali definitivno odvojite bar tri sata za obilazak. Cijena karte za odraslu osobu je 14 funti, a za djecu 9 funti. Nalazi se u povijesnom dijelu grada, na dokovima.

Osim impresivne gradske vijećnice uz rijeku Mersey, na rivi, nalaze se brojne povijesne znamenitosti koje su u UNESCO-voj listi. Englezi ove tri prelijepe građevine nazivaju Three Graces, a radi se o svjetski poznatim građevinama Royal Liver Building, Cunard Building i Port of Liverpool.

Tu se nalazi i statua Beatlesa gdje uvijek možete zateći turiste koji uživaju u okidanju selfija. U blizini je i spomenik nestalom pomorskom osoblju tijekom II. svjetskog rata, a možda najzanimljiviji spomenik od svih je onaj posvećen herojima strojarnice Titanika.

Muzej Liverpoola također se nalazi na čuvenoj liverpoolskoj rivi, u blizini statue Beatlesa, a izvana izgleda prilično impresivno. Muzej Liverpoola je prvi nacionalni muzej na svijetu posvećen povijesti regionalnog grada. Nudi više 6.000 predmeta koji su obilježili grad.

Liverpool

Galerija u prizemlju objašnjava kako se Liverpool razvio u veliku luku te kako je razvoj pristaništa utjecao na gradsku infrastrukturu i zapošljavanje. Šetnjom kroz ovu galeriju postat će vam jasnije kako je industrijska revolucija i razvoj svjetske trgovine doprinio gradu. U prizemlju muzeja izložena je impresivna parna lokomotiva “Lion”, a na prvom katu izložena je prva električna nadzemna željeznica!

Liverpool

Prolaskom kroz sva tri kata muzeja vidljiv je rast Liverpoola iz pomorskog trgovačkog grada do turističke destinacije.