Kornelije Kovač: Mnogi koji su žurili više nisu živi

kornelije kovac

... razgovor, jedan od najpoznatijih kompozitora, pijanista, producenata i aranžera s prostora bivše Jugoslavije govorio je o karijeri, životu i talentiranim sudionicima regionalnog glazbenog natjecanja “X Factor”, piše Dnevni avaz.

Napredovao sam
No, prije nego što smo se dotakli ozbiljnijih tema, na naše pitanje o zdravlju, Kovač je kroz osmijeh iz svog doma u Beogradu kratko rekao...

- Dobro sam, hvala Bogu. Zašto se žaliti? Ne pomaže - kazao je Kornelije.

Prije nepune dvije godine Kovač je snimio video za pjesmu "Uspomene sve će sjati kao dijademe". Riječ je o pjesmi koja predstavlja nastavak velikog hita "Četiri mladića idu s Trebevića". Od tada vrijedno radi u studiju.

- Snimam nekoliko pjesama, jer nisam u kolosijeku koji vode poznati pjevači. Spremam pjesme koje nisu namijenjene nikome konkretno, nego kad uđem u studio, snimim muške i ženske tonalitete, napravim cijeli snimak, samo nedostaje pjevač i kad to napravim, onda ću vidjeti kome ću ponuditi te pjesme i pod kojim uvijetima. To je zapravo mnogo jednostavnije, jer sam zadovoljan tim načinom rada. Radim onako kako smatram da trebam raditi glazbu koju pišem - ističe Kovač.

Dodaje da ne radi kao većina današnjih autora.

- Ne pokušavam da radim kao oni, radim onako kako sam radio prije dvadeset, trideset godina i dan-danas. Naravno, napredovao sam jer imamo boljih glazbenika, boljih instrumenata... - govori Kovač.

Ovog glazbenog velikana oduševio je Amel Ćurić, pobjednik regionalnog glazbenog natjecanja "X Factor". Ćurić je na jednom od nastupa u Beogradu izveo pjesmu Zdravka Čolića "Pjesmo moja", koju je komponirao upravo Kornelije.

- Vrlo rado bih za Amela napisao pjesmu. On je sjajno otpjevao moju pjesmu. Žao mi je što ga nisam upoznao dok je bio na početku karijere. Od njegove prve do druge pobjede na glazbenim natjecanjima prošlo je jedanaest godina, što znači da nije uspio iskoristiti te godine, tko zna iz kojih razloga, tako da ću vidjeti kako ćemo stupiti u kontakt - iskren je Kovač.

Danas, tvrdi Kovač, ima pjevača koji se bave i kompozicijom, sami sebi pišu pjesme, što se vrlo često zna pretvoriti u promašaj. Osvrnuo se na razna glazbena natjecanja koja, kako kaže, ne podržava u potpunosti.

- Naravno, ne mora uvijek biti tako. Glazbena natjecanja obično budu velika obećanja, često se ne desi ta velika karijera koja im se smiješi na početku shoa, jer pjevači nakon pobjede budu zanemareni. Dobiju oni obećanu novčanu nagradu u vrijednosti od 20.000 KM, međutim, vrlo često se nakon toga sami moraju koprcati. To nije dobro, jer ne vode računa o pobjedniku i ne plasiraju čovjeka tamo gdje treba i kako treba, nego ga drže na ugovoru i često ne urade ništa. Ne izdaju mu album, a ne daju mu da radi za nekog drugog. Onda, ako se slučajno pjevač sam odluči da nešto snimi, ne može jer je vezan ugovorom, ne smije da mrdne - smatra Kovač.

Iako kaže da nije oduševljen glazbenim natjecanjima, ona su s druge strane dokaz da danas ima mnogo talentiranih mladih ljudi.

- Pjevač kao što je Amel trebao bi da bude hrabar i da ne uđe u istu korpu kao ostali, nego da odabere pjesmu koja izlazi iz tih standardnih okvira. Danas je najlakše napraviti hit, jer svaki profesionalac iskopira Gorana Bregovića ili Željka Joksimovića, ne mislim da kradu melodiju ili ritam, nego jednostavno način na koji se rade. No, ako imate kompozitora ili pjesmu koja izlazi iz tih okvira, onda ćete imati nešto što je prepoznatljivo. Hitovi danas traju po pet ili šest mjeseci, a hiperprodukcija je velika i publika ne može da se pronađe u svemu tome - govori Kovač.

Osobni zadatak
Usprkos godinama, Kovač naglašava da ga zdravlje služi, da mu energije, ali ni ljubavi ne manjka. No, ipak..

- Pogađa me što se osipaju moje generacije i mlađi ljudi od mene nestaju, valjda zbog načina života koji su vodili. Dao sam sebi zadatak, a to je da ne jurim glavom bez obzira naprijed, da budem glavni, najjači ili da imam najviše novca. Ne, to je sve bilo i može da bude, ali polako. Mnogi koji su žurili više nisu živi.

Imali su novca da kupe skupe automobile i da nakon toga poginu. U suštini, čovjek mora smireno da razmišlja kad radi, jer, ne daj Bože, da svaki dan gledate vijesti. Ako se pretjerano olako uđe u sve to, brz način života ne donosi ništa dobro. Računam da ću iz takvog razloga, ako vodim taj svoj smireni život, živjeti duže. Uradio sam nešto što moja generacija ne radi. Oženio sam se prošle godine. To je odlično za zdravlje, jer ne možeš živjeti sam u svoja četiri zida. Sve je lakše udvoje - smatra Kovač.

Super druženje u Celju
Zadovoljan je, kako kaže, nedavno održanim koncertom u Sloveniji, na kojem su izvođači pjevali njegove pjesme.

- Jedan Slovenac je u Celju organizirao taj koncert, na kojem su svi izvođači pjevali moje pjesme. Bilo je šest pjevača iz Slovenije i dva iz Beograda, to je bilo super druženje. Dvorana je to koja može primiti oko dvjesto ljudi, ali važno mi je da nije bilo nikakvih teškoća da se održi taj koncert - kazao je Kovač.

Rakija na poklon
Kornelije Kovač nam otkriva da je upravo od Amela dobio neobičan poklon, koji mu je donijela njegova kćerka Aleksandra Kovač, koja je imala ulogu članice žirija "X Factora".

- Dobio sam od Amela rakiju na poklon, a na flaši je ugraviran moj lik - priznaje Kovač.