FOTO/VIDEO  Komedija godine u Mostaru: ThisCasting

Komedija godine u Mostaru: ThisCasting

"Živimo u vremenu kad je gotovo svaki segment našeg djelovanja temeljito estradiziran. Lavina reality projekata, retardiranih kvizova, Big Brothera, Farmi, Story supernova ultra điha-điha multitalent show-ova, hrvatska traži zvijezdu, hrvatska traži sebe, hrvatska traži smisao postojanja emisija koje u svojoj bazi imaju selektivni ili eliminacijski koncept, odavno je već preplavila Lijepu našu i ostavila trajne posljedice. Ostavila je pogubnu ideju instant slave, ideju koja je posve neprimjetno, ali istovremeno perfidno izmijenila sustav vrijednosti i razvila kult površnosti. Pristajemo li svjesno na manipulaciju? Pristajemo li na dijaboličnu igru „How low can we(you) go"?

Upravo iz ovih premisa rađa se ideja o dijaboličnom castingu za fiktivnu emisiju u kojoj bi se do krajnjih granica testirao očaj i spremnost odabranih da učine sve što se zahtjeva od njih. I sve to uz publiku u živo, koja i sama u jednome trenutku dolazi u poziciju moći, poziciju u kojoj se jasno ocrtava njihova glad za spektaklom, njihova spremnost za kontroliranim sadizmom. A igra manipulacije je promjenjiva, i dok se u jednome trenutku percipira određena pozicija, već u sljedećem slijedi kopernikanski obrat i promjena uloga. Empatija, ako se i pojavi, slučajna je i prolazna.

Kroz likove triju djevojaka različitih životnih puteva i sudbina, otvara se prostor za preispitivanje zdravlja jednog društva. Njihove priče, posve različite u početku, u jednom se trenu presijecaju u zajedničkoj točci -na audiciji, u potrazi za angažmanom. Njih tri dijele istu profesiju, naime sve su glumice i istu sudbinu - nezaposlene su, nešto s čime se uistinu mnogi mogu poistovjetiti. I unatoč fasadi koju svaka od njih u početku nosi, ubrzo se naziru pukotine iza kojih izbija očaj koji ih gura u nemilosrdnu borbu za egzistenciju. A orvelijanski „Veliki Brat" koji upravlja, nadzire i vodi čitavu priču do krajnjih granica, pa i preko njih, odvodi audiciju u domenu apsurda, koristeći spremnost njih, ali i publike da udovolji svakom produkcijskom hiru. Jer okrutno društvo zahtjeva okrutne forme i nema mjesta za slabe i bezvoljne. Beskrupulozni i odvažni s obje strane bit će nagrađeni pljeskom i lovorikama. Kolika je cijena dostojanstva? Koliko smo se spremni podati za malo slave i pristojan život? Ne brinite, nije ni važno, dokle god dovoljno glasno plješćemo budućnost je svijetla.

Predstava je autorski projekt Mirana Kurspahića

Igraju:  Mirela Videk Iskra Jirsak Mia Biondić Ivan Bošnjak Miran Kurspahić

Glazba: Nikša Marinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video: Vanja Vascarac

Svjetlo: Saša Mondecar

Fotografija: Radomir Sarađen i Miljenko Vojta

Šminka: Marija Bingula

Tehničko vodstvo: Davor Popović

Dramaturgija i režija: Miran Kurspahić

Organizacija: Jana Maljoku

Producentica: Gordana Gadžić

Produkcija: TEATAR RUGANTINO

Ova predstava koja je označena komedijom godine bit će održana u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača s početkom u 19. sati i 30. minuta.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete rezervirati na brojeve telefona:036/310 506, 063/315 365

Dio sredstava od prodatih ulaznica organizator će donirati Udruzi za Down sindrom Mostar.

Sponzori predstave: INTERAGENT, VIOLETA, CVJEĆARA MASLINA, RESTORAN MASLINA, N SOFT, CAFFE DRUGI NAČIN, SENDVIČ BAR STUDENT, VILLA MILAS, SNACK BAR DACKO.