Kinezi došli u Hercegovinu da se venčaju

Kinezi došli u Hercegovinu da se venčaju
... iz Kine da se krste i vjenčaju baš u ovoj pravoslavnoj svetinji.

Linda i David s vladikom i prijateljima iz Hercegovine

David i Linda upoznali su prije dvadesetak godina u Pragu Hercegovce s kojima su postali obiteljski prijatelji i od njih naučili o vjeri i tradiciji Srba.

"Živjeli smo svuda u Europi, mnogo proputovali, ali nikada ništo slično nismo osjetili kao ovdje u Hercegovini, posebno u crkvama i manastirima, gdje vas preplavi ljubav i srdačnost na svakom koraku", kaže Linda Wong.

Ona je impresionirana poznanstvom s umirovljenim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem i ističe njegovu neposrednost. Prošle nedjelje vladika je ispred manastira okupio ovaj bračni par iz Kine i njihove prijatelje, pričao im o Hercegovini, narodu, prijateljstvu sa Kinezima ... i fotografirao se s njima.

Linda kaže da nikada neće zaboraviti njegove blage riječi dobrodošlice, hercegovački humor, ali ni rakiju kojom ih je vladika počastio i od koje, kako kaže, "obrazi gore i postaju jarko crveni, a osmijeh ne silazi s usana".

"Nikada u životu ništa nisam pila osim čaja, ali kako odbiti vladiku Atanasija kada vas počasti rakijom starom deset godina u koju je svih tih godina stavljao ljekovite trave koje je s puno ljubavi sakupljao po okolnim brdima iu blizini manastira", kaže Linda.

Jedan litar rakije Davidu i Lindi poklonio je vladika, ali će to u narednih dvadeset godina "pijuckati" da bi ih podsjećala na miris Hercegovine i na njima drage ljude koji šire dobrotu i ljubav.

David i Linda kažu da su vjenčanjem u manastiru Tvrdoš ojačali dugogodišnju ljubav i osjetili da je ona sada mnogo čvršća, te da će i ubuduće biti takva - kao vjera Srba i kao hercegovačko sunce u svojoj punoj snazi.

Ovaj bračni par najavljuje da će nastaviti suradnju s Crkvom i da planira zajedničke projekte, jer imaju istu misiju - pomoći nezbrinute, ugrožene, bolesne. Linda se bavi humanitarnim radom i ima veliki broj tvrtki u svijetu i Kini, izgradila je nekoliko škola, a nekretninama je počela baviti prije 25 godina.

"Potpuno isto kao ljudi ovdje u crkvi činimo i mi u ‘Yihai' grupi koju vodim. Grupa svake godine izabere 500 djece i omladine s ulice koji su beskućnici, sa različitih prostora Kine i školuje za život", kaže Linda.

Ona je do sada pomogla 20.000 djece - siročadi u Kini i pokrenula mnoge humanitarne akcije, ali napominje da je tek poslije posjete Hercegovini shvatila da je to zaista imalo smisla.

"Poslije vjenčanja i krštenja u hercegovačkom manastiru osjećamo se kao dio momčadi i ove ljubavi koju smo osjetili. Iz dubine srca poštujemo vjeru koju smo ovdje vidjeli", kaže ovaj bračni par.

David i Linda ističu da su vrlo zahvalni prijatelju Dejanu Sparavalu, koji živi u Češkoj a čiji je otac iz Trebinja, i koji je ovo putovanje organizirao - kao i Miru Boškoviću, tajniku vladike zahumsko-hercegovačkog i promorskog Grigorija.

SRNA