Kada muškarac mora urologu?

Smetnje erekcije

Opens internal link in current windowSmetnje erekcije pojavljuju se kod oko 5% muškaraca starijih od 40 godina, a sa starošću taj postotak raste. U sedamdesetim ih godinama ima već svaki drugi muškarac. Pri tome nema gornje razine starosti, za koju bismo rekli da je erektilna disfunkcija normalna pojava. Erektilna se disfunkcija, s obzirom na njen uzrok, liječi psihoterapijom, lijekovima ili operativnim putom.
Preuranjena ejakulacija

Opens internal link in current windowPreuranjena ejakulacija je jedna od češćih teškoća, s kojom probleme ima oko 30% muškaraca, svih starosnih skupina, a pomoć potraži njih tek oko 12%. Često se pojavljuje istovremeno sa smetnjama erekcije. Liječi se psihoterapijom i samopomoći - poznate su tehnika stiskanja i stop-start tehnika. Kada sve te tehnike zakažu, prelazi se na lijekove, a takvo liječenje obično traje od tri do šest tjedana.

Upala prostate

Opens internal link in current windowUpala prostate uglavnom pogađa muškarce između 30. i 40. godine starosti. Liječenje je kratkotrajno, s antibioticima i strogim mirovanjem. Neliječena bolest s vremenom preraste u neugodan kronični oblik, a obično se kao akutna javlja samo jednom. Jednu od najčešćih teškoća uzrokuju upale donjih mokraćnih putova, uz benigno povećanje prostate i nepravilan rad mokraćnog mjehura. Bolesnici su uglavnom stariji od 50 godina.

Povećanje prostate

U razvijenom svijetu muškarci imaju za 50% veću mogućnost da će u starosti imati teškoće s mokrenjem, uzrokovane benignom hiperplazijom, odnosno povećanjem prostate. Obično se bolest liječi lijekovima, što može potrajati i više godina, a povremeno je potrebna i operacija.

Rak prostate

Najopasnija je bolestOpens internal link in current window rak prostate, od koje se opasnost povećava s godinama starosti. Od njega oboli oko 9,5% muškaraca starih 50 ili više godina, dok je učestalost obolijevanja od raka prostate, kod muškaraca starijih od 65 godina, već 13%. U Hrvatskoj se godišnje otkrije 1470 novih slučajeva oboljenja od raka prostate, od čega ih godišnje umire 656, što predstavlja 9,2 % smrti od svih tumora među muškarcima. Rak prostate je izlječiv samo ako je otkriven u početnom stadiju. Njegovo liječenje ovisi o raširenosti bolesti, dok je rak ograničen samo na prostatu. Zbog toga su, kod muškaraca starijih od 50 godina, vrlo važni redovni preventivni godišnji pregledi prostate, pa i onda kada muškarac nema nikakvih teškoća.

intimatemedicine.com.hr