Jurica Gudelj: Želimo da "Bura" bude prijateljski teritorij za neprijateljske ideje

Podcast Bura, jurica gudelj, podcast
Facebook/Podcast Bura

Podcast "Bura", kojega vodi novinar Jurica Gudelj, prvi je podcast u Hercegovini, a među prvima je i u Bosni i Hercegovini.

Emisija je to u kojoj Gudelj, u opuštenom ambijentu uz kavu, sa zanimljivim gostima razgovara o bitnim društveno-političkim temama.

Danas smo imali priliku porazgovarati s Juricom koji je za početak objasnio što je to zapravo podcast:

"Podcast, play on demand, je audio-video sadržaj koji se diže na različite platforme na internetu i kojega onda ljudi mogu gledati kada žele. U našem slučaju mi smo odabrali YouTube, mada imaju i neke druge platforme , ali kod nas je kao što znate YouTube najpopularniji, govori Gudelj za hercegovina.info.

Recimo nešto i o vašem Podcastu "Bura" i tko čini ekipu koja stoji iza projekta?

"Emisija kao i svaka druga, osim što je producirana i napravljena samo za internet i ne ide ni na jednoj televiziji. Što se tičeekipe, tu sam ja kao urednik i voditelj, ali i tri odlična dečka; Luka Mandić, Mario Nikolić i Josip Zelenika. Ti dečki nisu u medijskim vodama, ali su veliki entuzijasti i krenuli su sa mnom u ovu avanturu."

Koliko često će se "Bura" izbacivati, znamo da neki Podcasti idu gotovo svaku večer?

"Jedna divna stvar s podcastima je ta da nema pritiska termina. Mi objavljujemo kako snimamo, s tim da je neki cilj da izbacivamo po jednu emisiju tjedno, mada smo protekli tjedan recimo izbacili dvije. Morate znati da je ovo nešto što mi svi skupa radimo uz naše primarne poslove."

Kako se biraju gosti?

"Mi želimo promovirati ono što je pozitivno u našoj sredini i okolini. Cilj nam je da pokušamo unijeti pozitivan pristup u razgovor o društveno-političkim temama. Mi vidimo da kada su te teme na stolu, da ako imamo dva neistomišljenika uvijek dođe do svađe, umjesto da se razmjenjuju argumenti. Mi u Podcastu Bura želimo pozitivno pristupati stvarima. Nema tabu tema, nema zabranjenih tema, za sve smo otvoreni. Sve što je rečeno u podcastu, rečeno je, nema mjesta rezanju. Meni je cilj da na kraju ovo postane prijateljski teritorij za neprijateljske ideje, da i oni s kojima se ja ne slažem mogu artikulirati svoj stav i iznijeti svoju poziciju. Možemo se ne slagati, samo treba argumentirano razgovarati.

Očekujete li da će se sada nakon Bure pojaviti i neki drugi podcasti kod nas?

"Ja se toplo nadm da hoće i da će mnogi slijediti ovaj naš primjer. Mi smo prvi u Hercegovini i među prvima u BiH, ne zato što smo mi nešto pretjerano pametni i sposobni, nego iz razloga jer mi kaskamo za svijetom u svemu pa tako i u ovome. Nadam se da ćemo biti inspiracija svima onima koji razmišljaju da bi to trebali. U svojoj prvoj emisiji sam kazao da želim da se pokrene bilo kakva scena, jer mi trenutno nemamo izgrađenu javnost. Kroz podcaste se otvara jedan sjajan prostor za sve one koji misle da imaju što reći. Sve takve podržavam i pozivam da slobodno krenu u to, a i tu se nema što puno izgubiti. Isto tako pozivam sve da nas zaprate i pretplate se na naš YouTube kanal i prate naš rad, kazao je za hercegovina.info Jurica Gudelj.

Sadržaj se učitava...