Jezero: Mjesto u BiH po kojem je dobio ime krater na Marsu

planet mars   , jezero

Američka svemirska agencija NASA za mjesto za slijetanje misije "Mars rover 2020" odabrala je krater Jezero, koji je naziv dobio po maloj, izrazito nerazvijenoj općini u Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući ovoj misiji prvi put u povijesti odabrani uzorci s Marsa bit će doneseni na Zemlju.

U Jezeru na Zemlji nadaju se da je ova misija prilika za razvoj njihove općine.
"Ja sam mislila da je to neka šala, međutim, zaista je istinita vijest, poanta je da se na Marsu i drugim planetama određenim mjestima i točkama daje ime po malim mjestima koja liče", rekla je za Anadoliju Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero.

Međunarodna atronomska unija 2007. godine mali krater na Marsu nazvala je Jezero, jer znanstvenici smatraju da je u krateru nekada bilo jezero u koje se slijevala voda prije nekoliko milijardi godina.

Za vezu s Jezerom na Marsu u općini Jezero saznali su prošle godine, kada je NASA donijela odluku o misiji "Mars rover 2020".

Snežana Ružičić je zbog spekulacija je li krater na Marsu naziv dobio po jezeru kao prirodnoj pojavi ili po općini Jezero preko Veleposlanstva SAD-a u BiH zatražila potvrdu o povezanosti kratera na Marsu i misije planirane za 2020. godinu s Jezerom.

Nedavno je Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH, Snježani Ružičić predao pismo Jamesa Watzina, direktora NASA programa za istraživanje planete Mars, kao potvrdu povezanosti imena kratera s imenom općine.

Tim povodom u Jezeru je organizirana svečanost o kojoj je vijest objavljena i na stranici Programa NASA-e za istraživanje planete Mars.