Jackie Kennedy: Najtužniji ružičasti kostim koji je obilježio povijest

Jackie Kennedy: Najtužniji ružičasti kostim koji je obilježio povijest
Jacqueline Bouvier Kennedy još uvijek je, baš i u vrijeme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančan ukus i elegancija ističu kao najljepši primjer ženstvenosti i profinjenosti.

Kostimi sa suknjom dužine do pola koljena, jednostavni sakoi s tri četvrt rukavima te haljine A kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Jackie stila.

Njezin omiljeni dizajner bio je Oleg Cassini, Amerikanac francuskog podrijetla i obiteljski prijatelj, no uz njega Jacqueline je nosila najbolje iz francuske mode - kreacije Givenchyja, Diora i Chanela. A upravo je Chanel bio izbor za fatalan dan kada je u Dallasu ubijen John F. Kennedy.

Milijuni ljudi diljem svijeta, 22. studenog 1963. godine vidjeli su kako u ružičastom kostimu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene u zrakoplovnoj luci "Love Field".

Iako je tijekom turneje po Teksasu prilikom silaska iz zrakoplava u zračnoj luci dobivala žute ruže, tog kobnog dana gotovo proročanski je u ruke primila buket crvenih ruža.

U istom su je kostimu vidjeli kako se vozi osunčanim Dallasom u predsjedničkoj limuzini, i u konačnici, kako se pokušava izvući sa stražnjeg sjedišta vozila nakon što joj je suprug pogođen s tri metka.

Svaki puta kada smo izašli iz aviona tog dana dobila sam žute ruže. U Dallasu sam dobila crveni buket i pomislila - kako neobično. Na kraju je sjedalo bilo puno krvi i crvenih latica prisjetila se kasnije Jacqueline.

Kasnije tijekom dana Jacqueline je odbila skinuti kostim umrljan krvlju supruga uz riječi Neka vide što su učinili. U njemu je bila i za vrijeme polaganja zakletve novog predsjednika Lyndona G. Johnsona tijekom leta od Dallasa prema Washingtonu u američkom predsjedničkom zrakoplovu "Air Force One". Kostim se nije prao u međuvremenu, te su krvave mrlje bile jasno vidljive na njezinom desnom rukavu.

Kako je vrijeme odmicalo, u modnim je vodama počela rasprava o podrijetlu kultnog kostima. Na kraju je usaglašeno kako je kostim šivan u New Yorku, ali po uzoru na odjevni komad iz linije modne kuće Chanel iz 1961. godine. Chanel također potpisuje tkaninu i gumbe.

Premda je Jacqueline jako voljela francusku modu, kao prva dama SAD-a željela je kupovati domaće proizvode, pa je stoga napravljen ovaj modno-politički kompromis.

Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 1000 dolara (što u današnjoj vrijednosti valute iznosi preko 7500 dolara). Ovaj najtužniji ružičasti odjevni predmet prije putovanja u Teksas Jacqueline je nosila šest puta, između ostalog na putovanju u London godinu dana ranije.

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Maryland gdje ga je dopremila Jacquelina majka, Janet Auchincloss, oko šest mjeseci nakon atentata. Mrlje od krvi još uvijek nisu očišćene, a kostim će biti dostupan na uvid javnosti 2103. godine.

Još jedna zanimljivost jest činjenica da je šešir Jackie Kennedy nestao. Nakon atentata agent tajne službe uručio ga je predsjedničkoj tajnici, nakon čega mu se gubi svaki trag.