Ipak ništa od današnjeg smaka svijeta

smak svijeta, 2003 QQ47, asteroid, apokaliptična informacija
...opet je aktualna, i to zato jer je nedavno netko iz naftalina izvukao informaciju koju je još 2003. godine objavila agencija Reuters, a kasnije i dobar dio svjetskih medija, "da postoji mogućnost da će 2014. godine Zemlju pogoditi veliki asteroid, i to točno 21. ožujka".

Prema tadašnjoj informaciji koju je objavio CNN, asteroid imena "2003 QQ47" mogao bi udariti u Zemlju snagom poput 20 milijuna atomskih bombi kakve su bačene na Hirošimu. BBC je tada izvijestio da će British goverment's Near Earth Object Information Centar, vladin centar za proučavanje objekata koji prolaze u blizini Zemlje, nastaviti pratiti asteroid. Njegovi su stručnjaci rekli da su svemirska tijela poput ovih komadi stijena koje su preostale od formiranja Sunčevog sustava prije 4,5 milijardi godina, a većina takvih asteroida drži se na sigurnoj udaljenosti od Zemlje u pojasu između Marsa i Jupitera.

Iako je već tada objavljeno da su šanse da ovaj asteroid pogodi Zemlju 1:909.000, posljednjih se dana na blogovima i društvenim mrežama ponovo počela dijeliti ova apokaliptična informacija.

Pitanje o ovom asteroidu zateklo je i Korada Korlevića, stručnjaka za astronomske pojave i čelnog čovjeka Zvjezdarnice u Višnjanu. Prenio nam je informacije iz stručnih izvora - istina je da su šanse da asteroid dođe do našeg planeta gotovo jedan naprama milijun, a proći će pored Zemlje, i to ne danas, već 26. ožujka na udaljenosti od 19 milijuna kilometara, što je gotovo 50 puta više od udaljenosti Mjeseca od našeg planeta.

- Prava istina je da postoji puno veća mogućnost da Zemlju pogodi neki mali asteroid, nego nešto poput onoga koji je izbrisao dinosauruse. Savjetujem da se niti ne bacilate oko toga, kazao je Korlević. Dodao je da će spomenuti asteroid proći toliko daleko da ga neće biti moguće uopće niti vidjeti sa Zemlje, tek možda pomoću teleskopa.
Koliko god virtualni svijet i mediji širili informacije o iznenadnom smaku svijeta, još uvijek se najvjerojatnija čini ipak ona teorija "da će čovjek uništiti ovaj planet prije bilo kojeg asteroida".


glasistre.hr