Hrana koja tjera komarce: Što jesti kako bismo izbjegli svrbež i crvenilo?

Hrana koja tjera komarce: Što jesti kako bismo izbjegli svrbež i crvenilo?
Uz ljeto obavezno dolaze i komarci koji se oslanjaju upravo na miris naše kože kako bi nas prepoznali. Crvenilo i svrbež mogu biti najiritantnija kombinacija, a pretjerano češkanje može čak dovesti do infekcije

Iako postoje razni sprejevi kojima se možemo zaštititi, ponekad je dobro koži dati pauzu od kemikalija. Uvijek se možemo okrenuti prirodnim opcijama odnosno hrani koja može otjerati komarce.

Ova hrana otežava insektima da nas pronađu ili ih miris naše kože odbija.

1. Češnjak
Češnjak je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.

2. Jabučni ocat
Jabučni ocat se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom.

3. Limunska trava
Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

4. Chili papričice
Kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

5. Rajčice
Rajčice su sastavni dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

Koju hranu izbjegavati?
Stručnjaci i dalje nisu sigurni zašto pivo privlači komarce, ali čak i male količine čine našu kožu plodnim tlom za ubode. Isto vrijedi za slanu hranu koja proizvodi mliječnu kiselinu i tako privlači komarce.

zivotistil.rtl.hr