FOTO  HERCEGOVINA.info na tornju Maine-Montparnasse u Parizu

Toranj Maine-Montparnasse , Pariz, neboder
Toranj Maine-Montparnasse poznatiji kao Toranj Montparnasse (francuski: Tour Maine-Montparnasse) je neboder koji se nalazi u Parizu u četvrti Montparnasse. Sagrađen je 1972. godine, visok je 210 metara i broji 59 katova koji su pretežno namijenjeni kao uredski prostor. Izgrađen je s ciljem da bude centar i žarište četvrti.

U vrijeme kada je bio sagrađen, pa sve do izgradnje Tornja Messeturm u Frankfurtu 1990. godine, bio je najviši neboder u Europi, a danas je još uvijek najviši neboder i druga po redu najviša građevina u Parizu (nakon Eiffelova tornja) što neće još dugo potrajati s obzirom da će se uskoro krenuti u izgradnju Tornja First i Tornja Generali koji su predviđeni da budu visoki 300 odnosno 318 metara.

Dva kata su otvorena za posjetitelje, 56. kat s restoranom i terasom na zadnjem katu. Neboder je često kritiziran zbog svojih gigantskih proporcija koje nagrđuju grad. Odmah do njega nalazi se jedna od najprometnijih pariških metro postaja kao i Željeznički kolodvor Montparnasse.