FOTO  Hercegovačko silo okupilo 500 posjetitelja i gostiju

silo požega
...svoju tradicionalnu 20. zavičajno-običajnu priredbu „Hercegovačko silo", a okupila je više od 500 posjetitelja i gostiju među kojima su bili uglednici iz javnog života naše zemlje Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora, saborski zastupnici Franjo Lucić, Tomislav Čulčak, Pero Ćorić, Leon Žulj i Pero Ćosić, zatim zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, brojni načelnici općina, generali Josip Lucić, Miljenko Galić, Ivan Tolj, Ljubo Česić Rojs, Zvonko Sesar, Željko Šiljeg(HVO), Zvonko Peternel i Zdravko Andabak, te mnogi drugi dužnosnici.

Marinko Markota, predsjednik udruge „Herceg Stjepan".

-Želim vam dobrodošlicu i da osjetite toplo hercegovačko srce, kroz ovih 20 godina mnogi ljudi dali su veliki doprinos organizaciji priredbe i radu naše udruge, a Hercegovci su se dokazali vrijednošću i sposobnostima doprinoseći razvoju kraja gdje su se doselili, ali nisu zaboravili svoj rodni kraj- kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik udruge „Herceg Stjepan" Marinko Markota koji je uz tajnika Radoslava Vukoju bio zajedno sa organizacijskim odborom ključan čimbenik za pripremu ove velike priredbe. Ranije priredbe bile su u Pleternici, Jakšiću, Kutjevu i Velikoj, a one su redovito okupljale zemljake iz cijele zemlje, te je na njima bilo dosta poslovnih kontakata.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

Prigodnim riječima „Hercegovačko silo 2016." Otvorio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

-Ni ste naselili Slavoniju i vrijedno stvarali, a pri tomu ste njegovali i razvijali svoje običaje i identitet tako da ste mnogo učinili za napredak ove sredine- istakao je Neferović.

Ispred članova Generalskog zbora posjetitelje i goste pozdravio je general Josip Lucić podsjetivši na Domovinski rat i stvaranje države.

Predsjednik udruge Marinko Markota uručio je plakete jednom od pokretača „Hercegovačkog sila" Anti Barišiću Ćani iz Vesele, zatim Anti Pavkoviću Šišoviću iz Rakitna dugogodišnjem pomagaču u organizaciji priredbe, te Ivi Žuljeviću Ići višegodišnjem donatoru ove udruge. Zahvalnice su dodijeljene gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, a pater Zlatko Papac zazvao je božji blagoslov sudionicima priredbe.

Sudionici su kušali izvorne specijalitete zavičaja kao što su sir iz mišine, uštipci i pršut, a priređena je degustacija vina ovoga kraja. Dakako nije izostala ni popularna igra šijavica, a ganga se orila dvoranom kroz cijelu večer.

Kroz priredbu se pokazalo bogatstvo i raskoš izvornih nošnji, običaja i pjesme starog kraja. Nastupili su pjevači gange KUD „Sveta Kata" iz Gruda, zatim narodni guslar i diplar Tomislav Kovač-Strukić, mješovita pjevačka skupina gange iz požeškog kraja, te zabavna skupina Aurea band iz Požege koja je zabavljala posjetitelje do kasnih noćnih sati. Priređena je i tombola sa niz vrijednih nagrada posjetiteljima, a putem interneta priredba se mogla pratiti izravno na stranici Gradske knjižnice Pleternica.

Sve fotografije u GALERIJI

pozega.eu