Gruđanka u projektu sa satelitima koji će donijeti internet u cijeli svijet

Gruđanka u projektu sa satelitima koji će donijeti internet u cijeli svijet
Večernji list

Tko je djevojka koja dovodi brzi internet čak i usred Sahare, pitaju se mnogi koji su ovih dana čuli za Anamariju Pejić, 28-godišnju stručnjakinju, prvu hrvatsku inženjerku koja je ušla na kozmodrom u Bajkonutu u Kazahstanu odakle se lansiraju rakete u svemir.

Anamarija je testni inženjer i na njoj je da osigura da rakete koje u orbitu odlaze stvoriti 5G mrežu na najbolji način to i učine.

Anamarija je rođena u Zagrebu, dok joj je otac iz mjesta Ružići u općini Grude, što je još jedan dokaz o uspješnosti ovdašnjih ljudi.

Za početak krenimo s onim najvažnijim, što znači za svijet slanje 34 satelita iz baze u Kzahstanu u svemir, u projektu u kojem ste vi jedna od najvažnijih osoba?

Hvala na komplimentu, ali nisam najvažnija osoba. Kompanija za koju radim, Atos, globalni lider u području digitalne transformacije sudjeluje u projektu OneWeb, kojemu je cilj omogućiti globalni satelitski širokopojasni pristup internetu.

Naš zadatak je osigurati da sateliti rade kako spada, koristeći Astovo integrirano rješenje za testiranje satelita prije lansianja- Electrical Ground Support Equipment (EGSE), koje je vodeće industrijsko sredstvo za ovakve potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moja uloga u projektu je da kao inženjer pružam podršku za opremu kojom se testiraju razne funkcije satelita, poput simulatora baterija, funkcionalnosti solarnih panela i punjenje baterija.

Moram priznati, jako je veliki pritisak zbog toga što sve mora perfektno raditi, svaka funkcija mora biti točna u stotinku volta jer inače sateliti mogu imati problema. Nema mjesta pogreškama jer imamo rok i ne smijemo dopustiti da nešto pođe po zlu.

Opisuju Vas kao inženjerku iz Hrvatske i mladu intelektualku koja brzi internet dovodi usred Sahare. Kako će se ovaj projekt odraziti u gloalnim okvirima?

Uživam biti potpora klijentu koji je zaslužan za skorašnje dovođenje interneta u svaki kutak planeta Zemlje. Projekt ima brojne pozitivne strane, ali meni najdraže dovođenje interneta u Zemlje trećeg svijeta kojima će online knjige i predavanja biti na raspolaganju i lakše će moći otkrivati svijet i upijati nova znanja.

Koji su Vašii osnovni, svakodnevni zadaci u tvrtki? Kako izgleda jedan prosječan radni dan?

Moj radni dan ovisi gdje sam, jesam li u uredu ili na terenu kod klijenta. Ako sam u tvrtci, onda uglavnom vršim testiranja naše opreme, što zna biti dosta zahtjevno. Ako sam kod klijenta, potrebno je ažurirati software i firmware, ažurirati hardware, lemiti komponente.

Imamo mnoge pobornike opasnosti brojnih satelita oko Zemlje, treba li čovječanstvo strahovati od onog što se lansira u svemir?

Smatram da nema smisla strahovati od onoga što se lansira u svemir. Poznato je da, primjerice, računalo, televizija, mobitel… uzrokuju elektromagnetska zračenja, ali daleko puno više zračenja čovjek dobije od sunca ili iz svemira. Odnosno, iz tla hranom koja je pak ozračena iz svemira.

Kozmodorm Bajkonur, u kojem ste sada, najstarija je i najveća svemirska luka. Kakva je sama okolina u kojoj je trenutačno obitavate i postoji li nešto što biste posebno istaknuli?

Deve. U snijegu. Deve u snijegu. Nekako sam uvijek vezala deve za pustinju, ali su me deve u snijegu jako fascinirale.

Bajkonur je vojna baza, zatvoreni grad u koji čak nije moguća dostava poštom. Vidi i osjeti se komunizam iz bivšeg SSSR-a, ljudi su dosta zatvoreni, ulice puste, a sam grad Bajkonur ograđen je zidovima.

Kozmodrom Bajknour u kojem mi je ured, udaljen je sat vremena vožnje od Bajkonura i uvijek moramo proći tri kontrolne vojske.

Prije 50 godina s ovog kozmodroma lansiran je i Jurij Gargarin i uzbudljivo je hodati istim prostorima kojim su hodali poznati astronauti.

Hercegovina ovih dana komentira da ste “njihove gore list”, s obzirom da Vam je otac iz Gruda. U čemu je tajna Vašeg uspjeha?

Nikada nisam ni sanjala da ću završiti u svemirskoj industriji, ali ovo je najbolje što mi se moglo dogoditi. Nikada se nisam prestala truditi i učiti te me je to dovelo ovdje gdje jesam.

Planova za budućnost imate, a čitajući biografiju, možda nas očekuje i nešto revolucionarno od Vas. Postoje li već sada projekti na kojima radite?

Radim na nekoliko privatnih projekata, ali čisto radi zabave, koliko god to čudno zvučalo.