Grad u BiH ima 200 blizanaca

Grad u BiH ima 200 blizanaca

Bužim, grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, opravdano, nosi epitet grad blizanaca. Od oko 20.000 stanovnika, trenutno je oko 200 blizanaca. Sama činjenica, da je u četiri ratne godine rođen 21 par, govori da je Bužim grad s najviše blizanaca u regiji.

Kako su rekli Bužimljani, postala je praksa da se, umjesto iščekivanja muškog ili ženskog djeteta, u ovom gradu iščekuju blizanci. Gotovo svuda ćete u ovom gradiću sresti blizance.

“Ima tu jednojajčanih, dvojajčanih, istospolnih ili oba spola. Svaka druga kuća ima blizance”, rekla nam je Šefika Aldžić, koja i sama ima dvije kćerke, blizankinje, Saru i Laru koje imaju po 11 godina.

Trenutno, u samom centru Bužima očekuje se rođenje blizanaca, a jedan par je rođen prošlog mjeseca. Neki od njih su se raselili, ali redovno se vraćaju u rodni grad, pa je u planu godišnja organizacija druženja blizanaca u Bužimu.

“U planu je podnošenje inicijative da se postavi tabla na ulazu u grad, na kojoj će pisati “Bužim, viteški grad i grad blizanaca”, rekao nam je jedan Bužimljanin.