FOTO/VIDEO  FENOMEN NA NEBU IZNAD SPLITA “Trajao je satima!”

halo efekat, iluzija, splićani
Jučerašnji dan donio je kratkotrajan predah od zimskih ciklona. Prevladavalo je sunčano, ali ne i potpuno vedro. Nebom su dominirali cirusi, vrsta oblaka koja se nalazi najviše u troposferu, ponekad na visinama i preko 10 kilometara.

Kako se radi o nadmorskoj visini na kojoj temperature padaju i do minus 90 stupnjeva, sva voda koja se tamo nalazi isključivo je u krutom obliku, odnosno u obliku ledenih kristalića. Zbog loma sunčeve svjetlosti na kristalićima leda u ovim oblacima, osobito u zimskom dijelu godine, kada je Sunce nisko na horizontu, nastaju "iluzije" koje vidimo golim okom. Tako na zimskom nebu možemo povremeno vidjeti pojave Sunčevog haloa, lažnog Sunca (sunčevi psi, pasunce), svjetlosnih stupova...

Sunčev halo je pojava kada se oko Sunca uslijed loma svjetla na kristalima leda kroz tanak sloj naoblake nazire djelomični ili potpuni svjetlosni krug promjera 22.5°, još je rjeđi halo promjera 44°. Halo često nastaje i oko Mjeseca te u noći zna pomalo zlokobno izgledati iako je riječ o posve prirodnoj i bezopasnoj pojavi.

Ta se pojava tijekom ponedjeljka mogla vidjeti u velikom dijelu Dalmacije, a osobito je izražena bila na splitskom području.

Vrlo lijep prizor halo efekta oko sunca snimio je kaštelanski fotograf i član Crometeo tima, Mijo Jaredić.

- Trajao je satima i bio je izraženije nego inače - kratko nam je kazao Jaredić.

Kako je izgledala pojava, pogledajte u priloženom videu - timelapsu: