Feng shui i njegov značaj

Kineski metafizičari zovu ih Kozmičko trojedinstvo, a njega čine sudbina, okruženje i osobnost ili prema kineskom izvorniku nebeska, zemaljska i ljudska sreća.

Nebeska sreća (pod "nebeska" misli se na svemir i nebeski svod, ne na biblijska nebesa)

Prvi segment naziva se Nebeska sreća (Tie'n Chai'). Ona bi se u kontekstu našeg kulturnog kruga mogla nazvati sudbina. To su svi oni čimbenici u našim životima koji su predodređeni i nepromjenjivi, poput dana, sata i mjesta rođenja, kao i obitelji u kojoj se rađamo. Pod Nebesku sreću također ubrajamo i utjecaj nebeskih tijela na ljude i život na Zemlji, kao što je utjecaj Sunca, koji je neophodan za preživljavanje, ali u prevelikoj mjeri može biti štetan ili pak utjecaj Mjeseca koji određuje brojne važne cikluse na Zemlji, poput plime i oseke, ludila punog mjeseca i tome slično. Jasno je kako nebeska tijela djeluju na Zemlju, pa stoga moramo zaključiti kako na neki način utječu i na ljude. Klimatski uvjeti i meteorologija također se smatraju dijelom Nebeske sreće i utječu na ljude, tako da se razvio još jedan ogranak, bio-meteorologija, koja proučava utjecaj vremenskih prilika na ljusku psihu. Svi oni nas do neke mjere definiraju kao jedinke.

Zemaljska sreća

Drugi segment je Zemaljska sreća (Ti Chai'). To je utjecaj okruženja u kojem obitavamo na naše živote. Jasno, da će nam Zemaljska sreća biti naklonjenija ako živimo u bogatoj, sigurnoj državi u kojoj vlada mir i dobra ekonomska situacija. Ali to nije jedini čimbenik. Izgled i lokacija grada, kvarta, naše i okolnih kuća, te prirodni čimbenici, poput planina, vodenih tokova, klimatskih uvjeta i slično također bitno utječu na našu Zemaljsku sreću. Srećom ovo je segment na koji imamo, točnije, možemo imati utjecaja. Tu na snagu stupa, svima nam dragi Feng Shui, pomoću kojega možemo ispraviti eventualne nepovoljnosti i stvoriti ili povećati već postojeće povoljnosti.

Ljudska sreća

Treći segment je Ljudska sreća (Ren Chai'). To je utjecaj naših misli i stavova, te životnih odluka na sveukupnu sreću u životu. Ljudsku sreću moguće je bitno uvećati svjesnim naporima. Nebrojeni su svjedoci koji su započeli svoje živote u skromnim, upravo bijednim uvjetima i dogurali do vrhunskih uspjeha, bilo da se radi o financijama, zdravlju ili bilo kojoj drugoj vrsti uspjeha, a sve to pomoću volje, želje i truda da se postigne željeni cilj. Još jedan segment Ljudske sreće su i naša fizička, ali i metafizička svojstva. Naših pet čula, tjelesne i umne sposobnosti i ograničenja, ali i naša nematerijalna tijela, aura, naša duša, ako tako hoćete, koji svi podjednako doprinose našem uspjehu i sreći.

Dakle Feng Shui čini tek jednu trećinu sveukupnosti naših života, tako da čak i najbolji Feng Shui nije svemoguć. No njegovom primijenom i kontinuiranim radom na sebi možemo kontrolirati 2/3 naših života, što zapravo i nisu tako loši izgledi za budućnost.

Izvor : feng-shui-dom.com