Djeca ne idu u prirodu i ne znaju kako izgleda drveće i miriše cvijeće

Djeca priroda
Ilustracija / hercegovina.info

Da bi se zdravo razvijalo, dijete treba imati prilike za igru, istraživanje i izravan kontakt s prirodom. Nekada, kad su djeca imala želju za divljom i neobuzdanom igrom, odjurila bi van do prvog “divljeg” mjesta - bilo da je to kvrgavo drvo u susjedstvu, livada, neki potočić ili obala mora.

Sve donedavno djeca su rasla okružena prirodom, bila su dio nje i to je bilo moguće. Danas najveći dio djece raste bez bliskog odnosa s prirodom. Na početku 21. stoljeća djeci se nudi malo divlje i neobuzdane igre. Sigurno ste čuli priče o tome kako djeca danas ne idu više vani u prirodu, kako su stalno izloženi ekranima i više ne znaju kako izgleda drveće i miriše cvijeće.

Ekrani uistinu jesu posvuda i jednako privlače i odrasle, kao i djecu. A i sve je manje divljih površina koje bi mogli istraživati. A ako divljina i postoji u blizini, zabrinuti roditelji sprječavaju djecu da idu u “opasne zone” i tako ih još više odvajaju od prirode.

Utjecaj obitelji

Brine nas smanjenje prašuma, nestanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Očito je da će naša djeca preuzeti ovaj krhki planet. Želimo da se brinu za divljinu. Potrebno je da se brinu. Ali ipak, dječji pristup prirodi se smanjuje. Tužna je realnost da će budući naraštaji najvjerojatnije naslijediti ekološku zbrku i nered. Još tužnije je da će, kada odrastu, većina njih postati dio problema, a ne rješenja ove ekološke krize.

U današnjem konzumerističkom društvu do gotovo svakog djeteta dopiru promidžbene poruke kojima se osigurava nastavak ekološkog uništenja prirode oko njih. Nada za budućnost našeg planeta leži u tome da roditelji odabiru okružiti svoju djecu porukama i sadržajima koji će ih poticati na ekološku osviještenost. Roditelji imaju mogućnost njegovati osjećaj brige koji djeca imaju za prirodu u ranoj dobi i ukazivati na utjecaj koji odgovorno ekološko ponašanje može imati na budućnost.

Budite primjer djeci

Svi volimo djecu i želimo da imaju svijetlu budućnost, a dio toga je i stanje u kojem je naš planet na kojemu će oni graditi svoje obitelji. Činjenica je ta da će se djeca htjeti brinuti o okolišu ako osjećaju povezanost s njime. Jedini način na koji se takva povezanost može stvoriti jest da djeca osjete prirodu u potpunosti, moraju boraviti u njoj, igrati se, istraživati, gledati, opipati i pomirisati.

Iskustva bogata senzornom stimulacijom, koja potiču intelektualni i emocionalni razvoj te su izravno povezana s prirodom omogućuju djeci da osjećaju povezanost s prirodom i da shvate da su njezin integralni dio. Upravo vi možete imati snažan utjecaj na svoju djecu pri njihovu odnosu prema prirodi jer baš sve što činite utječe na okoliš. Od trenutka kad se probudite, vi svojim primjerom puno govorite. Najbolju poruku svojoj djeci šaljete svojim odgovornim ponašanjem i djelovanjem. Ako se vi ekološki osviješteno ponašate, učite djecu da se ponašaju isto.