Djeca mlađa od 14 godina ne bi smjela sama prelaziti cestu - evo zašto

 Djeca mlađa od 14 godina ne bi smjela sama prelaziti cestu - evo zašto

Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa proveli su istraživanje o doživljaju prometa iz perspektive djece i došli do zanimljivih rezultata. Tvrde, djeca i odrasli na različiti način prelaze cestu, a razlog tome krije se u psihološkom i motoričkom razvoju.

Iz perspektive odraslih cestu je vrlo jednostavno prijeći - provjerimo dolazi li koji automobil i koliko je udaljen, sačekamo ako treba i prijeđemo. Za djecu prelazak ceste je sve osim jednostavan. Eksperiment proveden od strane znanstvenika sa Sveučilišta Iowa pokazao je da djeca predpubertetske dobi imaju problem u procjeni razmaka između vozila, odnosno ne mogu dobro procijeniti koliko je vozilo udaljeno od njih i kada treba prijeći cestu.

Mala djeca još nemaju razvijene vještine koje imaju odrasli, a koje im omogućuju da sigurno prijeđu cestu odmah nakon što je automobil prošao. "Ljudi misle da su djeca sposobna i okretnija od odraslih", kaže profesorica sa spomenutog sveučilišta Jodie Plumert. "Naša studija pokazuje da to nije slučaj na vrlo prometnim cestama, na kojima promet ne staje". Čak i kada klinci prelaze cestu u istom trenutku kada i odrasli, odnosno kada je razmak između njih i automobila jednak, oni se jednostavno ne mogu isto brzo kretati kroz promet.

Eksperiment je pokazao da šestogodišnje dijete ima vrlo visok rizik da strada u prometu, za razliku od 14-godišnjaka. Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se do 14 godine kod djece razviju dvoje ključne vještine za sigurnost u prometu. Mališani postaju bolji u procjeni razmaka između automobila i brža u prelasku ceste. Brže zakoračuju na prometnicu nakon što automobil prođe.

Stručnjaci stoga preporučuju da budemo strpljivi s mališanima kada je u pitanju sudjelovanje u prometu. Treba ih učiti da biraju puno veći razmak između vozila, no što ga biraju odrasli i ukoliko smo u mogućnosti, ne puštati ih da sami prelaze cestu dok ne navrše 14 godina.

 

zivotistil.rtl.hr