Danas je Svjetski dan slobode medija, u EU traži modele kako suzbiti pritiske na novinare

Danas je Svjetski dan slobode medija, u EU traži modele kako suzbiti pritiske na novinare
Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Europska unija je riješena braniti slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini povodom Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja, prenosi Klix.ba.

Istaknula je kako postoji sve više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sustavnim podrivanjem njihove pouzdanosti, rekavši kako je "previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina".

Mogherini je rekla kako EU promovira slobodne medije i osigurava sredstva za projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja.

Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i točnih vijesti, već i kao stuba demokracije. Kvaliteta demokratskih procesa povezana je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokracije bez istinski slobodnih medija, kazala je šefica europske diplomacije, prenosi Europska služba za vanjske poslove.

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći kako ono pomaže da vlade i institucije na svim razinama budu odgovorne za svoje postupke.

Dodala je da dezinformacije imaju veliki potencijal da negativno utječu na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Zbog toga je, navela je Mogherini, EU pokrenula "Akcijski plan protiv dezinformacija" kojim se jača otpornost europskih društava na dezinformacije.

Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i zajedničko djelovanje Unije i njenih članica, podizanje svijesti javnosti i osnaživanje građana, navela je ona.