BrightSide objavio u čemu smo najbolji na svijetu: Hrvatice su prave sretnice

dijete, kontakt, roditelj, istraživanje, roditelji, dijete, stvari, Hrvatska, porodiljni dopust, hrvatice, stranci o Hrvatskoj

Megapopularni sajt BrightSide objavio je veliki članak o rodiljnim dopustima diljem svijeta i pišu kako su Hrvatice prave sretnice kada je riječ o periodu koje žene provode s novorođenom djecom. Ekipa s BrightSidea prikupila je podatke i složila ljestvicu 12 država s njihovim rodiljnim i roditeljskim dopustima, a izgleda da među navedenima najviše sreće imaju Hrvatice jer njihov dopust traje 410 dana.

"U ovoj je zemlji porodiljni dopust zaista sjajan: traje dulje od jedne godine, a zdravstveno osiguranje isplaćuje mamama 100% mjesečne plaće dok im dijete ne napuni šest mjeseci", kaže BrightSide. 

I zaista su u pravu u većini teksta. Hrvatice su na rodiljnom dopustu 410 dana, kada se uzme u obzir da se na dopust odlazi 45 dana prije termina porođaja. Rodiljni dopust traje šest mjeseci od rođenja djeteta i u tom periodu majka dobiva 100% osnovice plaće. Nakon šest mjeseci nastupa roditeljski dopust koje Hrvatice većinom iskorištavaju u cijelosti. On traje još šest mjeseci i majka u tom periodu dobiva 70% od osnovice plaće.