Bike-weekend 'Neretvanski đir'

neretvanski đir
Ovaj dvodnevni događaj sastoji se od dvije biciklističke utrke, te izleta neretvanskim lađama.
Subota je rezervirana za MTB utrku u disciplini eliminator XCE „Metković 2019" koja je ujedno i nacionalno prvenstvo Hrvatske, dok je u nedjelju na rasporedu UCI class 2 međunarodna MTB utrka XCO „Predolac" koja se boduje za XCO kup Hrvatske. Između ove dvije utrke za sve goste, natjecatelje i njihovu pratnju bit će organiziran izlet neretvanskom lađom, te biciklijada kojom bi se povezale znamenitosti grada Metkovića. Ovaj jedinstveni događaj na području južne Dalmacije je spoj rekreativnog i natjecateljskog biciklizma, kojim se želi promovirati grad Metković i cijelu dolinu Neretve kao idealnu ciklo destinaciju.

Što se tiče samih utrka kategorija eliminator je relativno nova kategorija u brdskom biciklizmu i vozi se na način da biciklisti startaju u skupinama po 4 , a 2 najbolja prolaze u daljnji krug natjecanja gdje se opet formiraju skupine od 4 natjecatelja. U Metkoviću će staza prolaziti kroz staru jezgru grada sa startom i ciljem na Trgu kralja Tomislava kako bi što više građana moglo prisustvovati ovom događaju.

MTB XCO Kup je ligaško natjecanje koje čini nekolicina utrka koje se boduju i čiji se bodovi zbrajaju nakon svake utrke, te se u zadnjoj utrci proglašavaju i ukupni pobjednici. XCO ili cross country olimpic je jedna od disciplina brdskog biciklizma, a podrazumijeva kružnu stazu koja se sastoji od mješavine grubih šumskih putova i singletrackova (također poznat kao dubletrack ovisno o širini), zemlje, hupsera, korijena drveća, dropova (kratki strmi spust), stalnih promjena ritma. Kružna staza za utrku XCO „Predolac" raditi će se na već postojećim stazama i singlovima na području brda Predolac, te Šibanica.

Neretvanski đir je organiziran uz pomoć Grada Metkovića, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Športske zajednice grada Metkovića i Turističke zajednice grada Metkovića.

hercegovina.info