Besim Gljiva nakon povratka iz Japana: Japanci žele snimiti dokumentarni film o BH. koridama

Besim Gljiva nakon povratka iz Japana: Japanci žele snimiti dokumentarni film o BH. koridama

Besim Gljiva, predsjednik Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova BiH (SKUBB BiH), vratio se iz dalekog Japana, a razlog njegovog putovanja u Zemlju izlazećeg sunca je više nego zanimljiv.

Naime, on je na daleki put išao na poziv grada Isena, koji je poznat kao jedino mjesto u kojem se u ovoj zemlji održavaju borbe bikova.

"Potpisali smo sporazum o gradu domaćinu sa Olimpijskim i Paraolimpijskim Komitetima BiH i Udruženjem uzgajivača bikova BiH, kao i o implementaciji različitih projekata razmjene, povodom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara u Tokiju 2020. godine. Ceremoniji je prisustvovao i naš veleposlanik u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana" – kaže Besim Gljiva.

Gradonačelnik Isena Akira Okubo je srdačno dočekao gosta iz BiH, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje će navijati i pružati podršku bh. sportiašima tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta.

Grad Isen poznat je po dugovječnosti svojih stanovnika i visokoj stopi nataliteta u Japanu. Oni će biti grad domaćin za sportaše iz Bosne i Hercegovine. Grad će nastaviti razvijati odnose sa BiH kroz unaprijeđenje međusobnog razumijevanja i prijateljstva. Boravak u Japanu je poseban doživljaj i nešto jedinstveno. Uređena zemlja na poseban način i u nekim stvarima sve je pomalo nestvarno.


Nakon kratkog boravka u Tokiju, otputovali smo na otok Tokunoshima koji je udaljen 3.000 km od Tokija i na kojem se nalazi Isen.

"Stvarno moram istaći nevjerovatno gostoprimstvo. Od dočeka na malom aerodromu na otoku do našeg povratka domaćini su bili preljubazni. Pripremili su razne priredbe u čast našeg dolaska, spremali nam svoja tradicionalna jela" – kaže Gljiva.

Tijekom posjete obišao je nekoliko vlasnika bikova i uručili su im počasne članske karte našeg saveza.

Organizirali su koridu u čast našeg dolaska, i uživali smo u borbama bikova. Naravno, naši domaćini su se raspitivali za naše koride o kojima žele snimiti i dokumentarni film.

Posebno su oduševljeni organizacijom našeg saveza koji je multietnički i djeluje na prostoru cijele BiH. Japanci su predložili da za dvije godine organiziraju širi samit država koje u svojoj tradiciji baštine natjecanje u borbama bikova.

Posebnu zahvalnost dugujemo gospođici Hiroko Hisata, predsjednici tajništva olimpijskog odbora Japana, koja nas je vodila kroz ovu cijelu misiju, ambasadi BiH u Japanu i ambasadoru Siniši Berjanu. Ne smijem zaboraviti ni prvog tajnika veleposlanstva Japana u BiH Saitu Atsushi koji nam je cijelim putem bio u ulozi prevoditelja - kaže Gljiva.