FOTO/VIDEO  Beč je još jednom prvi na listi svjetskih gradova

Beč, Beč,  na listi svjetskih gradova, gradovi
Beč je još jednom prvi na listi svjetskih gradova po kvaliteti života na tradicionalnoj godišnjoj listi američke tvrtke Mercer. Na listu je ove godine uvršteno 230 gradova, a Zagreb je 98. među njima.

Mercer godišnje istraživanje o kvaliteti života u gradovima provodi kako bi pomogao tvrtkama i organizacijama da na odgovarajući način kompenziraju svoje zaposlenike na radu u inozemstvu, uzimajući u obzir jvalitetu života i premiju na mobilnost. U istraživanju uspoređuju četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš i slično, koji su podijeljeni u tri kategorije - politički, socijlanu i gospodarsku. Bodovi u svim kategorijama se zbrajaju.

Istraživanje obuhvaća više od 440 gradova širom svijeta, ali na listu ih je uvršteno 230.

Beč je na prvom mjestu već sedmu godinu. Grad s 1,7 milijuna stanovnika na vrhu je zahvaljujući jakoj kulturnoj sceni. sveobuhvatnoj zdravstvenoj skrbi, umjerenim troškovima stanovanja i jeftinom gradskom prijevozu.

Na listi dominiraju europski gradovi pa su među najugodnijih deset čak tri njemačka grada - Muenchen (4), Duesseldorf (6) i Frankfurt (7) - te dva švicarska - Zuerich (2) i Ženeva (8). Deveti je Kopenhagen.

Kanadski Vancouver na petom mjestu jedini je sjevernoamerički grad među 10 najugodnijih, a pacifičku regiju predstavljaju Auckland na trećem i Sydney na desetom mjestu.

Singapur na 26. mjestu je najbolje plasirani azijski grad, a Dubai na 76. mjestu je prvi među gradovima ina Bliskom Istoku. Južnoafrički Durban na 85. mjestu najugodniji je afrički grad, a Montevideo na 78. južnoamerički grad za život.

Zagreb je na 98. mjestu, ispred, između ostalih, Wroclawa, Šangaja, Tel Aviva i Brazilije.

Od gradova u regiji Ljubljana je 76., Budimpešta 77., Bukurešt 109., Sofija 115. Beograd je 141., Sarajevo 158, Skoplje 159., a Tirana 179.

Od ostalih gradova na listi spomenimo još da je Melbourne na 15.mjestu, Pariz na 37, Barcelona na 39, London na 40, Milan na 41., a New York na 44. mjestu. Prag je 69., Bratislava 82, a Moskva 167.

Na posljednjem mjestu ljestvice već godinama je Bagdad.

Cijelu ljestvicu pogledajte ovdje.