Bach preko pojačala, uz pivo

Koncert klasične glazbe
Profesor Jonathan Harvey zabrinut je što se mladi sve više otuđuju od klasične glazbe zato što tradicija diktira da se ona mora slušati sjedeći u tišini.

Mladi ne vole ovaj način, ali to ne znači kako treba da budu lišeni čari klasične glazbe, smatra Harvey i predlaže da koncerti klasične glazbe budu ozvučeni kao i oni rock glazbe, a da publika može ulaziti i izlaziti po želji.

Većina klasičnih glazbenika, međutim, ne slaže se s tim, smatrajući da bi se time izgubila čitava poenta iskustva i doživljaja slušanja klasične glazbe, a da bi glazbenici, zbog sudjelovanja tehničkog osoblja, izgubili kontrolu nad izvođenjem.

Neki umjesto toga predlažu da škole vode djecu na koncerte i tako ih upoznaju s ovom vrstom pristupa glazbi, koja će im onda biti razumljivija i bliža.

Mogući primjer za budućnost, smatra Observer, mogao bi biti prvi festival klasične glazbe koji je prošlog mjeseca održan u Dorsetu, gdje su tisuće ljudi došle da na svježem zraku slušaju, igraju, piju uz svoje omiljene izvođače, u atmosferi koja je podsjećala na rock festival.

(Fena)