"Atomik vodka" je prvi potrošački proizvod napravljen u zoni isključenja Černobila

vodka, černobil

"Atomik vodka" je prvi potrošački proizvod napravljen u zoni isključenja Černobila, napuštenog i zabranjenog područja od 30 km oko nuklearne elektrane čiji je reaktor eksplodirao prije 33 godine.

"Majstorska Atomik vodka" napravljena je od žita i vode iz zone isključenja Černobila, a tim koji je radio na ovom projektu godinama je radio u ovoj zoni proučavajući kako se zemlja oporavila od nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine.

Nadaju se da će profitom od prodaje moći pomoći zajednicama u Ukrajini koje su još pogođene ekonomskim efektom nuklearne katastrofe.

Jedan od osnivača Društva za alkoholna pića u Černobilu je i naučnik Gennady Laptev koji je u razgovoru za BBC rekao kako zrno raži i proizvedeno alkoholno piće pokazuju kako se dio zemlje ponovo može koristiti.

"Ne moramo napustiti zemlju, možemo je koristiti na različite načine i proizvesti nešto što neće biti radioaktivno", rekao je Laptev.

Dijelom je to moguće zbog toga što se od kontaminiranog zrna može napraviti čisti, destilirani proizvod. Profesor Smith s Univerziteta u Portsmouthu kaže kako su ekonomski uvjeti za Ukrajince i dalje teški, iako se ovo područje lagano oporavlja.

"Postoje žarišta zračenja u zoni isključenja, no u većem dijelu onečišćenja su manja nego u nekim dijelovima svijeta. Problem većine ljudi koji žive u ovom okruženju je to što nemaju odgovarajuću ishranu, dobre zdravstvene usluge, posao ili mogućnost ulaganja. Mislim da je 30 godina nakon nuklearne katastrofe privredni razvoj najvažnija stvar za ovo područje", rekao je Smith.

Do sada je proizvedena samo jedna boca i sigurno je da će trebati vremena da ova vodka bude dostupna na tržištu. Profesor Smith i njegov tim se nadaju da će ove godine proizvesti 500 boca koje će prodavati sve većem broju turista koji se odlučuju posjetiti Černobil.