Američki Foreign Policy nastavlja niz negativno intoniranih članaka o Hrvatskoj

masoni, peta kolona, Marko Perković Thompson, Foreign Policy , Marko Perković Thompson, Dan Općine Široki Brijeg, Široki Brijeg, Thompson, Marko Perković Thompson
Arhiva
Američki Foreign Policy nastavlja niz negativno intoniranih članaka o Hrvatskoj nakon dočeka hrvatskih nogometaša u Zagrebu; u članku pod naslovom 'U Hrvatskoj, simpatizeri nacista su dobrodošli pridružiti se zabavi' kritiziraju Thompsonovo pojavljivanje na dočeku.

Foreign Policy u uvodu piše da je Marko Perković Thompson već dugo povezivan s marionetskom Nezavisnom Državom Hrvatskom i ustašama, strankom koja je iza nje stajala. Za pozdrav 'Za dom spremni' navode kako je riječ o 'hrvatskoj verziji nacističkog pozdrava 'Sieg Heil''. Thompson je, navode, bio s igračima tijekom pobjedničke parade te im se pridružio na pozornici pred stotinama tisuća navijača, gdje ga je pozvao Luka Modrić, kojeg nazivaju 'figurom koja dijeli Hrvate na one koji se njime ponose i na one kod kojih izaziva bijes'.

Foreign Policy u nastavku pišu da njegovo pojavljivanje na najvećem trenutku hrvatske sportske povijesti 'ne treba biti iznenađenje' jer je njegova prisutnost 'otkrila sentimente koji se 'dugo gnoje u hrvatskom društvu'. FP pri tome citira Žarka Puhovskog. 'Eksplozija nacionalizma nije iznenađujuća za nacije koje postignu tako simbolične sportske pobjede, osim što se u Hrvatskoj to manifestira u osobito radikalnom desničarenju', kazao je Puhovski, navodi FP.

Riječi Thompsonovih pjesama ('...antikristi i masoni, komunisti ovi oni, šire sotonske fraze, da nas poraze...') uspoređuju s riječima Ante Pavelića iz manifesta Hrvatsko pitanje, u kojem je 'identificirao međunarodnu masoneriju, Srbe, komuniste i Židove kao neprijatelje Hrvatske'.

Navode neke riječi iz Thompsonovih pjesama koje povezuju s Pavelićem i ustašama ('Ljutu travu na ljutu ranu', '...opet će se gusta magla spustiti...').

Najpozitivnije što su o Hrvatskoj napisali u članku je da 'Modrićeva priča pokazuje da nisu svi Thompsonovi fanovi nužno simpatizeri desničara i ustaša' već da se 'vide kao obične Hrvate'. Navode da je prije finala Svjetskog prvenstva osvanuo video malog Luke kako čuva stado ovaca na Velebitu, koji pokazuje 'dug i težak put malenog Modrića s kojim se suočio prije nego je postao nogometna zvijezda'.

FP tvrdi da su i sami bili na proslavi i svjedočili tome da su 'navijači u velikom broju počeli napuštati trg kad je Thompson počeo pjevati Geni Kameni'.

U nastavku članka FP razgovara i s povjesničarom Hrvojem Klasićem. Klasić im je rekao da su se 'neki članovi hrvatske dijaspore, koji su se vratili u Hrvatsku, imali političke i sentimentalne veze s ustašama'. Domovinski rat usporedili su sa situacijom 1941. godine 'kad su Hrvati također željeli nezavisnu državu, napustiti Jugoslaviju, boriti se protiv komunizma i odoljeti srpskoj dominaciji'. Rezultat je, kazao im je Klasić, da je ustaška borba 'viđena u patriotskom svjetlu' i kako je 'romantizirana'.

U članku se spominje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za koju kažu da joj je 'Thompson omiljeni pjevač', da se 'rado susrela s potomcima ustaških veterana u Argentini i Hrvatskoj', da je na svoju inauguraciju pozvala 'otvoreno proustaške figure poput Velimira Bujanca'...

FP navodi da nije problem što postoje pjevači poput Thompsona. 'Prava tragedija je razočaranje što ga je toliko Hrvata osjetilo kad su igrači za koje su tako žestoko navijali pozvali Thompsona na pozornicu, pretvorivši ono što je moglo biti sretna proslava nacionalnog jedinstva u podsjetnik na ogorčene podjele i krvavu povijest države', zaključuju.

Foreign Policy na Twitteru ima više od milijun fanova, a na Facebooku više od 1,5 milijuna.