13 velikih NE na prvom spoju

Dio nas već se skrasio sa svojim muškarcem, dok je ostala populacija žena još uvijek u potrazi za onim pravim. Često nam se dogodi da na spoju, u žaru razgovora kažemo pokoju laž ili se upustimo u nešto što ne bismo smjeli. Najčešće iz nehaja, no baš zbog toga uspijemo upropastiti cijeli izlazak. Slijede neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati tijekom prvog izlaska...

1.    Ljubavna prošlost  - Bila ona zabavna ili ne, zadržite ju za sebe. Barem večeras. Nitko ne želi slušati o tome s koliko ste muškaraca bili, gdje, kako i zašto. Bila ta prošlost ispričana u pozitivnom ili negativnom smislu, na prvom spoju svakako ne ostavlja dobar dojam. Pričanje o vašim i ispitivanje partnera o njegovim bivšim ljubavima, može samo rezultirati neuspjehom i sukobom prije ili kasnije.

2.    Laganje
- Dobro, ne mislimo sada na to da budete potpuno iskreni. Naime, svi si možemo dozvoliti pokoje uljepšavanje. Primjera radi, ukoliko je dogovor da dođe kod vas na ručak, slobodno mu recite da ste sve sami napravili, (iako je vaša prijateljica pomogla oko deserta). No patološko laganje kad-tad će izaći na vidjelo, a vi posramljeni, i u neugodnoj situaciji ostat ćete odbačeni.

3.   Seks
- 73% muških ispitanika zaokružilo je odgovor kako bi već na prvom spoju voljeli imati odnos s partnericom, no samo 28% bi ih poslije toga ponovo pozvalo na spoj. Naime, bez obzira na to kakvi su vaši kriteriji ili koliko se dugo znate, prvi spoj neka ostane na romantičnoj strani, tako da se oboje možete sjećati tog dana. Seks na prvom spoju vrlo je riskantan, a ukoliko partner odustane od daljnjeg kontakta, on dobiva povlasticu, a vi loš glas i veliku dozu srama i neugodnosti.

4.   Problemi -
Prvi spoj ovdje je da se opustite, zabavite, nasmijete, upoznate jedno drugog i jednostavno odlučite hoćete li ponovo izaći ili je vrijeme za novu potragu. Baš zato, pričanje o problemima, obiteljskim svađama, nepravdama na poslu mogu se činiti vrlo odbojnim ako nisu ispričane sa stilom i dozom humora. Svakako možete napomenuti kako više ne živite s roditeljima ili vam je šef živi vrag, no višesatni monolog o tome kako je tetka posvađana sa sestričnom doista nije preporučljiv. Zapamtite, niste na kavi s prijateljicom, već s muškarcem koji vam se sviđa.

5.   Ženske spike
- Odmah zaboravite, te ih ostavite za žensko društvo. Pričanje o najnovijim kremicama, frizerskim salonima i celebritijima zanimljivo mu je jednako kao i nama rastavljeni dijelovi automobila. Ne razumije to područje, niti bi trebao. Ukoliko dotični primijeti vaš novi miris kreme ili parfema, te vam dobaci lijep kompliment na račun istog, ženstveno i šarmantno se nasmijte i recite hvala. Nikako nemojte razviti cijelu strategiju kako se krema zove, od čega se sastoji, gdje ste ju kupili i kada. Ostanite tajanstveni, on će to cijeniti.

6.   Alkohol
- Gdje god da ste izašli ne pretjerujte s alkoholom. Martini ili čaša vina su dozvoljeni, no ne i više. Nitko nije privlačan s previše alkohola u krvi. Nećete ispast smiješni i simpatični, već odbojni, te će atmosfera postati vrlo neugodna.

7.    Kritiziranje
- Opće je poznata stvar da muškarci ne vole kada ih se kritizira. Tu i tamo koja primjedba u šali na njegov račun je u redu. No kritiziranje njegovog izgleda, posla, odjeće, prijevoza može vas zauvijek udaljiti od njega. Ukoliko vam se ne sviđa njegova košulja, zadržite to za sebe. Nitko ne voli vrijeđanje i kritiziranje. Osim toga, svatko ima mane, a mi ih možemo ili prihvatiti, ili otići. Bez da ikog povrijedimo.

8.    Šutnja nije zlato
- ovaj put nije. Od nas se očekuje da budemo pristojne i ženstvene, no ne i da cijeli spoj ne izustimo riječ. Tajnovitost i šutnja su dvije različite stvari. Svakako treba pričati, postavljati pitanja, raspravljati o novostima, filmovima, stvarima koje vas povezuju. Odgovori sa ''da'' i ''ne'' su zabranjeni. Također, previše priče je vrlo neukusno. Pričajte, no pustite i njega da govori.

9.   Psovanje
- Simpatično je u žaru razgovora ili prepričavanja baciti pokoju da rečenica dobije na humoru, ali žena nije nimalo privlačna ako cijelo vrijeme psuje. Psovanje smanjite ili potpuno izbacite iz vokabulara.

10.  Mobitel
- najpametnije je isključiti ton. Poruke možete pročitati, no na pozive se nemojte javljati. Isto vrijedi i za kopanje po porukama, odlazak na Internet ili facebook da vidimo što ima ''novog''. Takve metode nalikuju na osnovnoškolski uzrast i nikome nisu zabavne. Potrudite se odvojiti od mobitela dok ste na spoju. Poslije možete zvati, javljati se i surfati. Za vrijeme spoja, bitan je on. Sve ostalo može pričekati.

11.  Plaćanje
- Kada konobar donese račun ili treba štogod platiti, svakako ponudite da vi platite. No nemojte nasrtati i biti nepristojni. Muškarcima je jako odbojno kada se žena bori za račun. Doći će vrijeme kada ćete vi moći njemu platiti kavu. Zato držite se tradicionalne geste, i pustite vašem muškarcu da bude džentlmen. Naime, plaćanje računa ponajviše ovisi o mjestu s kojeg dolazite, kulturi ili o tome tko je koga pozvao. S naših područja i dalje se smatra da je muškarac taj koji bi na prvom spoju trebao platiti ženi piće ili večeru. No bez obzira tko plati račun, bilo bi dobro da ga plati u cijelosti. Naime, prijedlog za podjelu troškova izgleda sebično i nikako ne ostavlja dobar dojam.

12.   Ljutitost i bahatost
- Ukoliko vam se nije svidio film ili vam večera nije dobro sjela, nemojte odmah vrijeđati konobara, tražiti knjigu žalbe ili se ostatak večeri ljutiti na partnera što vas je odveo na takvo mjesto. Predložite da idući put vi odabere mjesto izlaska ili izbor pića/jela/filma.

13.  Nedodirljivost
- Svakako imajte na umu da glumljenje nedodirljivosti neće uroditi plodom. Djelovat ćete odbojno, nezainteresirano i umišljeno. Jasno, ne otkrivajte odmah sve, no lagani dodir rukom po ramenu i slične geste svakako su dozvoljene i čine opuštenu atmosferu.

Nemojte se predstavljati kao nešto što niste. Dakako, zapamtite da sve ima svoje granice te pretjerivanje u bilo čemu nije dobro kako u svakidašnjem životu, tako i na spoju. Nemojte praviti previše buke oko prvog izlaska i nemojte očekivati čuda. Naime, kada se najviše nadamo najboljem, u većini slučajeva ispadne obrnuto. Znajte da je i on jednako nervozan ili uzbuđen kao vi, te da niste jedini koji imate tremu. Zato opustite se i budite svoji jer to je najbolji način za uspjeh!

zena.hr