FOTO  Željko Bebek 8. rujna objavljuje album 'Ono nešto naše'

Mate Bulić, željko bebek, vodopad kravice, kravice, željko bebek, Hercegovina, željko bebek, željko bebek, bijelo dugme, željko bebek, Čapljina, željko bebek, Čapljina, Posušje, željko bebek

... 8. rujna, pod nazivom "Ono nešto naše". Bit će predstavljen u četiri grada, i to u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, a sadržava devet pjesama. Poziv novinara zatekao je legendarnog Bebeka u njegovom domu u Zagrebu, gdje se odmara nakon što je prije dvije večeri završio ljetnu turneju nastupom u Vitomarci u Sloveniji.

- Iskreno, veoma mi se sviđa svih šest novih pjesama koje još nisu u eteru i ove tri koje su objavljene u posljednje dvije godine. Veoma sam zadovoljan projektom koji smo radili, a koji smo završili u lipnju ove godine - ističe Bebek u početku razgovora te dodaje da se nada kako će u narednoj godini doći do realizacije velikog koncerta u njegovom rodnom Sarajevu.

Ljetna turneja

Prije gostovanja u Sloveniji, svirali ste u Vukovaru. Je li time Vaša ljetna turneja gotova?

- Da. Danas smo doma i spremamo se za jesensko vrijeme. Djeca kreću u školu, tri-četiri dana ćemo se odmoriti, a onda nastavljamo koncertnu sezonu. Ljetovali smo uglavnom između nekoliko otoka, od Brača, Hvara do Korčule i Skradina, pa smo posjetili Šibenik i Primošten, a na kraju smo sin i ja bili u Rogožnici na "Big Gameu". Tijekom turneje, sa mnom je na pozornici nastupao i moj sin Zvonimir, kao lijepa novost i svježina na pozornici, i, nadam se, na sreću svih tinejdžera. Već treću godinu će pohađati rok akademiju u Zagrebu, gdje uči gitaru, a ove godine dobiva predmet pjevanje i kompoziciju. Drago mi je što mogu njega spomenuti, jer je nekako moja najveća sreća kada je i on sa mnom na pozornici.

Vremena se mijenjaju pa tako i glazba. Kakvo je Vaše mišljenje o glazbi u regiji sada?

- Što reći, glazba ide onim putem kojim je plasiraju umjetnici koji se tim bave. Ako se išta razlikuje, a razlikuje se, to je zato što su se pojavile nove generacije. Ja jedino mogu govoriti o rokenrolu, ne bih govorio o pjesmama iz druge vrste. Mislim da je sve to skupa OK, publika ima svoje hitove, zvijezde... Na kraju krajeva, glazba se koristi za vrlo lijep razlog. Ona čini ljude zadovoljnim, veselim, zaljubljenim i u toj svojoj funkciji, u svakoj generaciji se pojavi pjevač, pjevačica i autor koje publika najviše voli.

Način života Što slušate privatno?

- Slušam ono što slušam cijeli život. Nekakav stari rokenrol, kojim je postavljen temelj šezdesetih godina. Slušam glazbu iz sedamdesetih i osamdesetih, svoje omiljene grupe, izvođače i autore. Između ostalog, često slušam i ono što smo mi stvarali sedamdesetih. Kad kažem "mi", mislim na "Bijelo dugme".

Prije 15 godina, prestali ste konzumirati cigarete i prigrlili ste zdrav način života.

- To je najbolja odluka koju sam u vezi sa sobom donio. Možda sam i dok sam bio mlađi pokušavao nekako distancirati se od upotrebe cigareta kao nekog užitka. No, nije mi uspijevalo. U posljednjih 15 godina sam pravi borac, protivnik nikotina. Uvijek nastojim i svojim prijateljima skrenuti pažnju koliko je bolje biti nepušač, zdravije i čovjek se osjeća ljepše. Može se slobodno reći da je cigareta skup užitak tako da mislim da je zgodno baciti ih i u financijskom smislu.

Vjerujem u Olivera, on je stari morski vuk

Na novom albumu Bebek će objaviti i duet "Ako voliš ovu ženu", koji je snimio s Oliverom Dragojevićem. Za tu saradnju imao je samo riječi hvale i da mu je to najbolja odluka u karijeri. Nažalost, nedavno je velikom splitskom glazbeniku dijagnosticiran tumor na plućima te je krenuo na prve kemoterapije.

- Čuli smo se prije desetak dana. Ja u njega vjerujem, on je stari morski vuk. Vjerujem da će se izboriti i da će se znati postaviti. I sam je dobro rekao da u godinama u kojima živimo, čudnije je da ti ne nađu ništa. Volim Olivera, navijam za njega i mislim da imam pravo da se nadam da će on to uspješno riješiti - poručio je Bebek.

Kad dođem u Sarajevo, odem u Bulbulinu

- Ulica u kojoj sam se rodio i 46 godina živio u Sarajevu je Bulbulina. Onda sam promijenio svoj boravak i došao u Zagreb. Kad god dođem u Sarajevo, odem u Bulbulinu. Tamo imam svoje prijatelje i susjede, koje jako volim i vrlo rado ih posjetim - kazao je Bebek.

Dnevni avaz