'Zelena knjiga' osvojila Oskar za najbolji film

dodjela oskara

Glumica Julia Roberts zatvorila je 91.dodjelu Oskara. "Green book" ("Zelena knjiga") dobio je Oskar za najbolji film!

- Hvala članovima Akademije, ovo je velika privilegija, kao san! Napravili smo ovaj film sa ljubavlju i poštovanjem. Cijela priča je o ljubavi i da treba da se volimo usprkos razlikama, jer svi smo ljudi - rekao je redatelj filma Peter Farrelly.

Oskara za najbolju režiju dobio je Alfonso Kuaron za film "Roma". Redatelju Kuaronu je to drugi Oskar večeras.

Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je Olivia Colman za film "The Favourite". To je prva nominacija i prvi Oskar za Oliviju Kolman.

- Ovo je prilično stresno i nevjerojatno. Dobila sam Oskara! Moram da se zahvalim mnogim ljudima, a ako nekoga zaboravim naći ću vas kasnije i poljubit ću vas - kazala je Olivija kroz suze.

Rami Malek osvojio je Oskara za najboljeg glumca za fantastičnu ulogu Fredija Merkjurija u ostvarenju "Bohemian Rhapsody".

- Bože... Volim vas, volim te mama, hvala obitelji na svemu ovome. Moj otac nije imao priliku da me vidi dok sam ovo radio, mislim da me gleda odozgo sada. Zahvalan sam svima, hvala ljudima koji su rizikovali sa mnom tijekom čitavog puta. Možda ja nisam bio očigledan izbor, ali očigledno nije ispalo tako loše. Hvala grupi "Queen" što ste mi dozolili da budem dio vašeg nasljeđa, zauvijek ću vam biti dužan - rekao je Rami.

Nagradu je dobila Lady Gaga za pjesmu "Shallow". Pjevačica je zaplakala i zahvalila se Bradley Cooper, poručivši mu kako ne postoji ni jedna osoba na svijetu s kojom bi radije otpjevala ovu pjesmu.

- Ako imate san, borite se za njega. Nebitno koliko ste puta odbijeni ili ste pali, stvar je u tome koliko puta ćete ustati na noge - rekla je Lady Gaga.

Oskara za najbolju originalnu glazbu dobio je Ludwig Goransson za film "Black Panther"

U kategoriji za Najbolji originalni scenarij nagradio je odnio film "Green Book". Oskara za najbolji adaptirani scenario dobilo je ostvarenje "Crni član Ku Klux Klana". Bio je to prvi Oskar u karijeri za Spike Lee.

Oskara za najbolji kratki igrani film dobilo je ostvarenje "Skin".

Nominirane u kategoriji Najbolji filmski efekti bili su "Avengers: Infinity War", "First Man", "Ready Player One", "Christopher Robin", a Oskara je dobio film "First Man".

Prestižnu nagradu za kratki dokumentarni film dobille su Rayka Zehtabchi i Melissa Berton za "Period. End of sentence".

- Plačem jer ne vjerujem da je film o menstruaciji dobio Oskara. Hvala ženama, jer vi dajete ženama volju da se bore za menstrualnu jednakost - poručile su dobitnice na sceni.

Oskara za najbolji kratki animirani film dobilo je "Bao".

Oskara za najbolji dugometražni animirani film dobio je "Spajdermen - novi svijet".

Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Mahershala Aliza ulogu u filmu "Green Book".

- Hvala mojoj baki. Ne bih bio ovdje da nije bilo nje i njene podrške. Ona me naučila da uvijek u životu gledam sve pozitivno. Također, hvala mojoj ženi i kćerki - zahvalio se Ali.

Treći Oskar večeras dobio je film "Bohemian Rhapsody".

- Ovaj film je rezultat naše ljubavi, a Fredi Merkjuri nas je okupio. Na kraju, ovo ide mojim roditeljima, iznad kamina, jer su me oni podržavali. Kao što bi Fredijev otac rekao "Dobro misli, dobro delaj" - rekao je John Ottman.

Oskara za najbolji strani film odnio je film "Roma".

To je deveti film iz Meksika koji je nominiran za ovu prestižnu nagradu, ali prvi koji ga je i dobio.

Oskara za najbolju fotografiju odneo je Alfonso Cuaron za ostvarenje "Roma". Film "Bohemian Rhapsody" dobio je dva Oskara; za najbolji zvuk i montažu zvuka.

Drugu nagradu sinoć dobio je film "Black Panther". Za Najbolju scenografiju nominirani su bili i "First Man", "The Favourite", "Mary Poppins Returns", "Roma". Oskara je dobio "Black Panther".

Pravi šou na sceni napravila je glumica Melissa McCarthy koja je došla odjevena u Elizabetu I. noseći plišane zečeve u rukama. Najavila je nominirane u kategoriji Najbolja kostimografija, a Oskara je osvojio film "Black Panther".

Za najbolju šminku i frizuru Oskara je dobio film "Vice" ("Čovjek iz sjene"), a nominirani su bili i "Border" i "Mary Queen of Scots".

Nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio je "Free Solo".

Prvi Oskar dobila je Regina King za najbolju sporednu ulogu u filmu "If Beale Street Could Talk".

- Stajati ovdje je nevjerojatno. Nerealno - rekla je King zahvalivši svima koji su sa njom radili na filmu.

Uz stihove najpopularnijih hitova grupe "Queen" službeno je započela 91. dodjela nagrade Oskar.

Pjevač Adam Lambert odao je počast pokojnom pjevaču "Queena" Freedie Mercury.