Zbog dugova BiH bez Eurosonga?

Glavna ravnateljica EBU Ingrid Deltenre u četvrtak je poslala otvoreno pismo Parlamentu BiH upozorivši na iznimno težak položaj BHRT-a koji se zbog nagomilanih dugova proteklih mjeseci dodatno pogoršao.

Parlament BiH je upozoren kako bi, ne sredi li se takvo stanje, državni emiter osim onemogućavanja sudjelovanja na Eurosongu dobio zabranu pristupa eurovizijskoj razmjeni vijesti te bi mu bila uskraćena prava na prijenos ustakmica skorašnjega svjetskog prvenstva u nogometu.

BHRT trenutačno duguje EBU dva milijuna i 900 tisuća švicarskih franaka.

Uprava BHRT-a tvrdi kako čini sve što je u njenoj moći da izmiri dugove koji dospijevaju na naplatu pa je samo tijekom 2009. platila više od 350 tisuća eura tekućih obveza i duga iz prijašnjih godina.

Bosanskohercegovačka državna radio-televizija ipak nije u stanju izmiriti sve dugove nagomilane od 2002. godine pri čemu najznačajniju stvaku čini satelitsko emitiranje programa namijenjeno bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Uprava BHRT-a zatražila je pomoć državnih tijela vlasti u izmirenju nastalih dugova prema EBU istaknuvši kako će u protivnom u BiH nastupiti "medijski mrak".

hina