VIDEO  YU Grupa koncertnim spektaklom obilježila 50 godina postojanja

YU Grupa koncert Beograd 50 godina
Tanjug

Čuveni domaći rock sastav 'YU Grupa' sinoć je proslavio jubilej od 50 godina karijere spektakularnim koncertom na prepunom stadionu Tašmajdan u Beogradu, sa velikim brojem gostiju na pozornici.

Koncert je nosio naziv prema istoimenoj izložbi posvećenoj 'YU Grupi' - 'Više od 50 godina čistog rock 'n' rola', koja je nedavno u njihovu čast i povodom ove proslave otvorena u Galeriji Marsh Open Space u Beogradu.

Uvod u koncert bio je u znaku video prikaza vrhunskih fotografija povijesnom razvoju 'YU Grupe' kroz pet desetljeća uz kratak trailer iz budućeg dokumentarnog filma o bendu.

Gosti na koncertu su bili - Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina Benč, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Đorđević, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer (Atomsko sklonište), Sead Lipovača Zele (Divlje jagode), Saša Lokner, Dado Topić, Vlatko Stefanovski i drugi.

Repertoar koncerta činio je presjek 12 studijskih albuma, pretežno za diskografske kuće 'Jugoton' i 'PGP RTS' - 'YU grupa' (1973.), 'Kako to da svaki dan?' (1974.), 'YU grupa' (1975.), 'YU zlato' (1976.), 'Među zvijezdama' (1977.), 'Samo naprijed..' (1979.), 'Od zlata jabuka' (1987.), 'Ima nade' (1988.), 'Tragovi' (1990.), 'Rim 1994' (1995.), 'Dugo znamo se' (2005.) i 'Evo stojim tu' (2016.). 
Koncert su započeli sa jednim nizom fragmenata iz pjesama 'Noć je moja', 'Impuls', 'Kalibar 86', 'Pogled sa šanka', 'Autobus za raj' gdje je sve vrijeme na klavijaturama bio Aleksandar Saša Lokner (iz benda 'Bajaga i instruktori'), piše B92.

Sadržaj se učitava...

Onda je prvi vokalni gost je izašao na scenu za numeru 'Kako to da svaki dan' - Dejan Cukić, uvijek maksimalno raspoložen, razigran i raspjevan.

"Slijedeći gost nam dolazi iz Beograda i možda ga znate, zove se Bajaga", Žika Jelić je najavio nastup pop rock glazbenika kao vokala na pjesmi 'Kad mjesec prospe rijekom srebra sjaj'. Momčilo Bajagić Bajaga je inače autor teksta te numere, koju je 2015. originalno i otpjevao sa blues bendom 'Point Blank' i Dragim Jelićem.

Hrvatski rock glazbenik Dado Topić svojim vrhunskim vokalom dočarao je žestoko snažnu 'Vatru', na šta se briljantno nadovezao Dragi Jelić sa kompozicijom 'Zaboravi'.

"Da je ovaj prostor stadiona Tašmajdan sada prazan, izgledao bi nam kao neka pustinja", bila je to standardna Žikina najava za njihovu pesmu 'Pustinja', na kojoj im je vokalno gostovao Zvonimir Đukić Đule, lider rock sastava 'Van Gogh'.

Ogroman hit benda 'Dunav' oduševio je na tisuće posjetitelja, kao i zanimljiv vokalno instrumentalni triptih nazvan 'Koktel' gdje spadaju numere 'Nona', 'Kosovski božuri', 'Sama'.

Kratka posveta nedavno (2021.) preminulom bubnjaru Ratislavu Raši Đelmašu, koji je svirao u najboljim i najuspješnijim godinama 'YU Grupe', bila je u vidu govora Žike Jelića, ali i najava neprolaznog hita 'Od zlata jabuka' koji je otpjevala njegova kćerka Aleksandra Đelmaš uz gitaristu Davida Micića.

Na pozornici su se redali i drugi, bojni gosti ovog benda. Naravno, uslijedio je bis sa zaista izvanserijskim hitovima, prije svega 'Dunavom šibaju vjetrovi' i remek djelo 'Crni leptir' na kojem je opet gostovao Bajaga.

Sam kraj koncerta na bisu je označio pravu rokenrol zabavu gdje su skoro svi gosti na bini zajedno pjevali veličine 'Odlazim' i još jednom 'Čudna šuma'. Tako su okončali pravi rock spektakl od skoro puna tri sata i otpjevanih barem 30 kompozicija.

'YU Grupu' su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom 'Idejni posjed'.