Tvorac ikonske Lego figurice umro u 78. godini života

Lego figurica
SCMP/Edmond So

Jens Nygaard Knudsen, koji je dizajnirao ikoničnu Lego minifiguru s izmjenjivim nogama i torzom, umro je dok se u bolnici liječio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

78-godišnji bivši dizajner umro je u srijedu u centru za hospicij, gdje je ostao tjedan dana, rekao je Lego dizajner Niels Milan Pedersen, bivši Knudsenov kolega.

Nygaard Knudsen, koji je umro u bolnici Anker Fjord izvan malog grada Hvide Sande na danskoj zapadnoj obali, bio je dizajner u danskom proizviđaču lego kocki od 1968. do 2000. godine.

Radio je na razvoju sada legendarne minifigure s pokretnim rukama i nogama 1970-ih, prije nego što je prvi put puštena u prodaju 1978. godine.

"Njegova mašta bila je fantastična... imao je toliko puno ideja", kazao je Pedersen agenciji AFP.

Tvrtka Lego tada je odlučila da žuto lice figurice ima neutralan izgled te da ona nema spol niti rasu kako bi "djeca pustila mašti na volju". Osim figurice, Knudsen je razvio neke od klasičnih tema Lega, poput svemira i gusara.

„Bio je čovjek ideja. Figura je stvorena kako bi bilo života u kućama", rekla je njegova udovica Marianne Nygaard Knudsen za televizijsku postaju TV2.