Preminuo Peter Fonda

Peter Fonda, preminuo, glumac, SAD

Poznati američki glumac 79-godišnji Peter Fonda, kojeg se najviše sjećamo po filmu "Goli u sedlu", umro je od raka pluća u petak ujutro u svojoj kući u Los Angelesu u krugu obitelji. S dubokom tugom javljamo da nas je napustio Peter Fonda, objavila je glasnogovornica obitelji. 

Snimio je više od 50 filmova, a za film "Uleejevo zlato" (Ulee's Gold) iz 1997. godine dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca.

No, najviše će ostati upamćen po filmu "Goli u sedlu" (Easy Rider) iz 1969. godine u kojem on i Dennis Hopper (1936.-2010.) imaju glavne uloge, dok se Jack Nicholson, koji je kasnije postao velika zvijezda, pojavljuje u jednoj manjoj ulozi. U tom "filmu ceste" dvojica bajkera putuju motociklima po Americi, putem sreću različite ljude i moglo bi se reći da su u potrazi za stvarnom Amerikom.

Kritičari ga smatraju jednim od najutjecajnijih američkih filmova s kraja 60-tih godina prošlog stoljeća, a s godinama je stekao kultni status. Scenaristi filma bili su Peter Fonda i Dennis Hopper. Peter Fonda bio je i producent filma, a redateljski dio posla odradio je Dennis Hopper.

Otac Petera Fonde bio je legendarni glumac Henry Fonda (1905.-1982). Također, Peterova sestra je istaknuta glumica Jane Fonda (81), kao i njegova kći Bridget Fonda (55).

(vijesti.hrt.hr)