Preminula Ana Karić

Ana Karić, glumica
Ana Karić je rođena u u Perušiću, a Akademiju za kazališnu umjetnost završila je u Zagrebu.

Kao glumica koja je ostavila trajni trag na hrvatskoj filmskoj sceni, glumila je u filmovima poznatih hrvatskih redatelja poput Krste Papića, Ante Babaje, Zvonimira Berkovića i mnogih drugih.

Poznati filmovi u kojima se pojavila su 'Carevo novo ruho' (1961.), 'Pustolov pred vratima' (1961.), 'Slučajni život'(1969.), 'Bablje ljeto' (1970.), 'Kuća'(1975.),'Živi bili pa vidjeli' (1979.), 'Tajna Nikole Tesle' (1980.), 'Donator' (1989.), 'Krhotine - Kronika jednog nestajanja' (1991.), 'Pont Neuf' (1997.), 'Infekcija' (2003.), 'Punom parom' (1978.), 'Pseudologija', 'Noćni brodovi' (2012.). 'Putovanje na mjesto nesreće'(1971.).

Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća. Karić je 2010. godine nagrađena desetom jubilarnom nagradom 'Fabijan Šovagović' za posebni doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

Za najbolju žensku ulogu u filmu 'Noćni brodovi' na 59. filmskom festivalu u Puli 2012. godine je dobila Zlatnu arenu.

'Noćni brodovi' je prvi dugometražni film Igora Mirkovića, a svojom ulogom i sama je glumica bila zadovoljna.

- Veseli me nagrada, veselila bi svakoga, ali ne bih bila ni iznimno nesretna da ju nisam dobila. Te nagrade su pitanje okolnosti u datom trenutku. Nekad nešto odigrate sjajno, a prođe nezapaženo, a nekada je obrnuto. Ovaj put mi je to drago jer ljudi vole moj film i ulogu koju sam napravila, a dobila sam i dobre kritike. Čak i ja, koja o sebi teško govorim i malo se gledam, imam osjećaj da sam ovoga puta stvarno nešto uspjela napraviti - rekla je tada glumica.

hr.seebiz.eu