PREKINUT ŽIVOT SLAVUJA Mladost koja ostaje vječna inspiracija

25. siječnja, dan je kada se obitelj, prijatelji i obožavatelji diljem regije prisjećaju balkanskog slavuja Toše Proeskog.

Dan je to kada bi pokojni Toše slavio svoj 36. rođendan.
Glazbenik je rođen 25. siječnja 1981. u Makedoniji, u Prilepu. Tada nitko nije očekivao da će izrasti u golemu zvijezdu iako je već s 10 godina, na svojem prvom nastupu kada je otpjevao 'Ave Mariju', svih ostavio bez daha. Nakon samo pet godina nastupio je na jednom makedonskom festivalu što je bio i njegov ključni nastup jer nakon toga njegova je karijera krenula vrtoglavo u visine.

Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Iza njega su brojne nagrade, bivšu državu osvojio je s lakoćom, a netom prije smrti krenuo je graditi i karijeru izvan Balkana. Bio je UNICEF-ov izaslanik dobre volje, a za svoj humanitarni rad primio je i priznanje 'Majke Tereze'.
Toše je poginuo 16. listopada 2007. u automobilskoj nesreći. Dogodilo se to u 6 sati i 20 minuta. Putovao je iz Skopja za Zagreb, a nesreća se dogodila na autocesti A3 kod Nove Gradiške.
Bio je autu s menadžericom Ljiljanom Petrović i vozačem Georgijem Georgijevskim. Vozač je udario u kamion, a Toše je poginuo na licu mjesta. Istraga je pokazala da je vozač zbog umora zaspao. On je zadobio teže ozljede, dok je Ljiljana zadobila lakše. Vještačenje je pokazalo i to kako se zračni jastuci u automobilu nisu otvorili u trenutku sudara.

Da je Toše poginuo bila je vijest koja se proširila poput munje. Cijela regija zavila se u crno. Teško je bilo povjerovati da nas je napustio izvrstan glazbenik kojeg je krasio epitet skromnog i dobrog momka.

Da je živ, Toše bi slavio 36. rođendan i tko zna kolike bi uspjehe do danas ostvario. Danas je mnogima inspiracija i uzor kojeg je teško dostići.

dnevnik.hr