VIDEO  Pola stoljeća otkako je objavljen album svih vremena

beatles

To je izdanje koje važi za najutjecajniji album pop i rock glazbe, a koje se svojevremeno našlo na prvom mjestu glazbenih top-lista širom svijeta.

Odmah nakon što je objavljen 1967. godine, album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' proveo je 148 tjedana na britanskoj top-listi albuma, od čega 27 tjedana kao broj jedan.

Na američkoj Top 200 listi, s druge strane, izdanje je provelo 88 tjedana, od čega 15 tjedana na prvom mjestu.

Svevremensko izdanje The Beatlesa nagrađeno je s četiri Grammyja, uključujući i onaj u kategoriji Album of the Year te je ostao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

Album je objavljen 1. lipnja1967., a Jimi Hendrix odsvirao je naslovnu pjesmu s albuma samo tri dana kasnije na koncertu u londonskom Saville Theateru.

Među publikom je bio i Paul McCartney koji i danas priznaje kako mu je ta Hendrixova gesta jedno od najvažnijih priznanja u životu.

Za pjesme s ovog albuma, Lennon i McCartney inspiraciju su, između ostalog, crpili iz novinskih članaka, kao npr. za pjesme "She's leaving home" i "A day in the life", ili su ih inspirirali dječiji crteži pa su to prenijeli u pjesmu "Lucy in the sky with diamonds", ali i reklama za kukuruzne pahuljice te su tako došli i do pjesme "Good morning, good morning".

Umjetnik Peter Blake autor je legendarne naslovnice albuma koja je s vremenom postala jedan od najcitiranijih artefakata popularne kulture.

Na snimanje albuma potrošeno je više od 700 studijskih sati i gotovo 25 tisuća funti što je za to vrijeme bila ogromna suma. Za ilustraciju, prvi album „Please please me", Beatlesi su snimili tokom 12-satnog sessiona u jednom danu, za iznos od gotovo 400 funti.

Dva najavna singla koja se nisu našli na albumu, "Penny Lane" i "Strawberry Fields Forever", prve su pjesme Beatlesa koje se nisu našle na prvom mjestu britanske top ljestvice. Album je svejedno postao najprodavanije izdanje te godine.

Lennonova ideja bila je da se album zaključi zvukom kojeg će jedino čuti psi, a riječ je o tonu frekvencije 15 kilohertza, odmah nakon završetka posljednje pjesme "A day in the life".

Američki časopis Rolling Stone proglasio ga je najboljim albumom svih vremena, a danas zauzima treće mjesto na službenoj britanskoj listi najprodavanijih albuma ikad, odmah iza "Greatest Hits" Queena i "Gold" ABBA-e.