OSCAR 2014. Matthew McConaughey i Cate Blanchett najbolji glumici, a '12 Years A Slave' najbolji film

oscar, dodjela, oscar, oscar
Nakon sedam godina pauze, Ellen Degeneres još jednom je dobila priliku voditi dodjelu ove prestižne nagrade.

Nagradu za najbolji film Oscara 2014. godine osvojio je '12 Years A Slave'. Govor zahvale održao je Brad Pitt čija je filmska kuća producirala ovaj uradak. 'Bila je velika čast raditi na ovom filmu. Jedan čovjek je zaslužan što smo svi ovdje večeras, a to je nevjerojatni Steve McQueen'.

Nakon toga se redatelj zahvalio filmskog ekipi i akademiji te svima koji su bili uz njih.

U nedjelju navečer Oscara za najbolju glumicu dobila je Cate Blanchett za ulogu u filmu 'Blue Jasmin'. 'Hvala akademiji na nagradi, hvala Woodyju Allenu što mi je dao ovu prilku', rekla je glumica.

Oscara za najboljeg glumca dobio je Matthew McConaughey i to za svoju prvu nominaciju za ovu filmsku nagradu! 'Hvala vam! Želim zahvaliti redatelju, Jaredu Letu s kojim sam radio. Nešto da se radujem, nešto prema čemu težim i nešto što volim, to mi treba svakog dana', rekao je glumac te dodao kako je Bog njegov prijatelj kojem također zahvaljuje na svemu što mu se dogodilo. Sjetio se i pokojnog tate i mame koja je bila u publici koji su ga podupirali odgojili takovog kakav je. Naposljetku se zahvalio i ženi.

Prvu nagradu za najbolju sporednu ulogu dobio je Jared Leto koji je glumio u filmu 'Dallas Buyers Club', a to mu je bila prva uloga nakon dugih 6 godina.

'Tako sam presretan što sam imao priliku biti ovdje s vama i jako sam zahvalan na ovoj nagradi. Tijekom 1971. godine jedna tinejdžerica bila je trudna po drugi puta, ali je uspjela podići svoje dvoje djece, naučiti ih da budu kreativni i naprave nešto od svog života. Samo joj želim reći hvala što mi je ovo sve omogućila. Također, želim zahvaliti i svom bratu Shannonu koji je bio uvijek uz mene. Također, želim poručiti i svim ljudima u Ukrajini i Venezueli - mi smo uz vas, mi smo uz one koji se bore za svoj san', rekao je Jared dok je preuzimao svoju nagradu.

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu odnijela je pak Lupita Nyong'o za film '12 Years A Slave' koja je već svojom pojavom na crvenom tepihu uzela svoju pažnju. 'Da! Hvala vam puno što ste mi dali nagradu, ovo je najveća radost u mom životu!', rekla je Lupita u suzama. Valja istaknuti kako je Lupita za svoju prvu glumačku ulogu osvojila Oscara.

'GRAVITY' IMA NAJBOLJEG REDATELJA

Nagrada za specijalne efekte otišla je u ruke kreatora filma 'Gravity' koji je, poput ostalih nominiranih u toj kategoriji, koštao preko 100 milijuna dolara, ponajviše zbog skupih posebnih efekata. 'Gravity' je svoj drugi i treći Oscar osvojio za najbolji zvuk te montažu zvuk, dok je četvrti dobio za najbolju fotografiju, a peti za najbolju montažu. Šesti je pak bio p za najbolju glazbu. Nakon što je najboljim redateljem proglašen je Alfonso Cuaron koji je režirao 'Gravity' , film je osvojio i sedmi kipić.

Nagradu za kratki igrani film (u trajanju do 40 minuta) Oscara je odnio 'Helium', dok je najbolji kratki dokumentarni film 'Glazba je spasila moj život'.

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film odnio je '20 Feet From Stardom'.

Počasnog Oscara za svoj posebni doprinos dobila je Angelina Jolie. Lijepa glumica u suzama je održala govor koji je posvetila svojoj majci. 'Naučila me čemu služe snovi i filmovi. Da je danas živa, bila bi jako ponosna na mene', rekla je Angelina.

Najbolji film na stranom jeziku, točnije koji nije na engleskom jeziku je 'La Grande Bellezza'.

'Frozen' je dobio Oscara za najbolju pjesmu iako je Pharell Williams bio favorit s pjesmom 'Happy'.
NAJBOLJI SCENARIJI

Najbolji adaptiranim scenarijem proglašen je '12 Years A Slave' Johna Ridleyja. Oscara za najbolji originalni scenarij dobio je Spike Jones za film 'Her' kojemu je ovo scenaristički debi!
'VELIKI GATSBY' BEZ VELIKIH OSTVARENJA

Na samom početku proglašene su i nagrade u kategorijama za najbolji kostim u kojoj je Oscara odnio film 'Veliki Gatsby' kao i nagradu za najbolji produkcijski dizajn dok je nagradu za najbolju šminku koju je odnio film 'Dallas Buyers Club'.
ANIMIRANI OSCAROVCI

Oscara za kratki animirani film je 'Mr. Hublot', a Oscara za najbolji dugometražni film je 'Frozen'.

izvor: jutarnji.hr