NEMA RASPADA PRLJAVOG KAZALIŠTA Houra se oglasio putem odvjetnika

Mladen Bodalec i Jasenko Houra
Hercegovina.info

Nakon što je 'Jutarnji list' prvi objavio da nema više 'Prljavog kazališta', barem ne onakvog kakvog smo ga godinama poznavali, stigao je službeni odgovor jednog od članova kultnog benda, Jasenka Houre.

Odgovor njegovog odvjetničkog tima prenosimo u cijelosti:

"Suprotno navodima iz Članka, bend 'Prljavo kazalište' nije se raspao nego i dalje djeluje i aktivno radi na stvaranju novog glazbenog materijala kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma. Houra i dalje ostaje član 'Prljavog kazališta'.

Notorna je činjenica da je Houra jedan od osnivača benda 'Prljavo kazalište' i autor nekih od najvećih hitova 'Prljavog kazališta'. Javnosti, a pogotovo fanovima tog benda, suvišno je posebno objašnjavati ulogu Houre u 'Prljavom kazalištu'. Moguće je da će 'Prljavo kazalište' u budućnosti djelovati ili nastupati u sastavu koji je različit od onoga koji je djelovao prethodnih godina, ali takve promjene događale su se kroz gotovo pola stoljeća aktivnog djelovanja 'Prljavog kazališta' i nisu utjecale na rad i stvaralaštvo benda. 

Štoviše, Houra i drugi članovi benda i dalje imaju namjeru zajedno raditi i u skorijoj budućnosti zajedno s obožavateljima proslaviti veliku 45. godišnjicu osnutka 'Prljavog kazališta'.

Međutim, Houra smatra kako se postupanjem Fileša i izjavama iznesenim u članku stvara isključivo negativna atmosfera i percepcija ne samo njega već i samog benda, što u konačnici ni za koga ne može biti produktivno. Prijetnje tužbama i ostale izjave Fileša nepotrebne su i prije svega neutemeljene, ali nema sumnje da će Houra u bilo kojem od tih postupaka dokazati što je i tko čini 'Prljavo kazalište' i kome pripada pravo na korištenje tog naziva. 

Tvrdnje da je Fileš 'vlasnik žiga i benda' suštinski su neistinite i ovim putem ih se mora i javno opovrgnuti. U stvarnosti, dio žigova koji danas nominalno možda i glase na ime Fileša, registrirani su na njegovo ime bez suglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno preneseni na njegovo ime s društva putem kojeg je 'Prljavo kazalište' poslovalo. Žigovi koji se tiču 'Prljavog kazališta' ni na koji način nisu zakonitim putem mogli prijeći na Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova. 

Žigovi i brand 'Prljavog kazališta' vezani su uz bend 'Prljavo kazalište' i nedopustivo je da ih netko, pa makar bio i jedan od osnivača benda, svojata kao svoje pri tome opstrujirajući rad samog benda. Situacija vezana uz žigove još je kompleksnija kada se uzme u obzir da većina registriranih žigova koje Fileš prisvaja predstavlja autorsko djelo trećih osoba.

Najbolji primjer toga je prepoznatljivi jezik koji je sinonim za 'Prljavo kazalište' od samog početka, a radi se o autorskom djelu našeg umjetnika Mirka Ilića. Ilić kao autor tog djela ima pravo raspolagati s njegovim iskorištavanjem, a iskorištavanje tog djela nikada ni na koji način nije prenio na Fileša. Upravo suprotno, to pravo će biti preneseno na Houru jer je 'Prljavo kazalište' i koristilo to djelo u svojem dosadašnjem radu isključivo na temelju prijateljskog odnosa Houre i Ilića.

Osim poznatog jezika, radi se i o žigovima koji predstavljaju naslove pjesama, autorskih djela Houre i nekih drugih članova 'Prljavog kazališta'. Nevjerojatno je da Fileš prisvaja žig 'Heroj ulice' kada je općepoznato da je upravo Houra autor te kultne pjesme. Isključivi interes Houre je nastavak djelovanja 'Prljavog kazališta' te je on, kao što su vjerojatno i drugi članovi benda, spreman na sporazum kako bi se cjelokupna situacija riješila na zadovoljstvo svih članova benda, a sve s ciljem održavanja 'Prljavog kazališta'.

Međutim, ako se prijetnje Fileša na poduzimanje pravnih koraka obistine, Houra će pred nadležnim tijelima dokazati tko je u pravu, a tko se u ovoj situaciji našao isključivo radi stjecanja vlastite koristi od tuđeg stvaranja", prenosi 'Jutarnji list'.