"Narednik James" odnio Oscare za najbolji film i režiju

oscar
Cijela dodijela je prošla u znaku obračuna 'Narednika Jamesa' i mega hita bivšeg supruga Kathryn Bigelow Jamesa Camerona ' Avatar'.

Na kraju je 'Narednik James' odnio uvjerljivu pobjedu jer je osvojio i Oscara za najbolji film.

'Avatar', koji je kao i 'Narednik James' bio nominiran u devet kategorija, na kraju je zlatne kipiće skupio samo u tehničkim kategorijama: najbolju kameru, najbolju scenografiju i, očekivano, najbolje vizalne efekte.

'Narednik James' je uz spomenuta dva osvojio i Oscare za najbolji originalni scenarij, najbolje zvučne efekte, te najbolju montažu i najbolju zvučnu montažu.

Među ljudima čiji je Oscar dočekan s najviše odobravanja našao se Jeff Bridges koji je dobio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu 'Crazy Heart'. Bridgesu je ovo bila peta nominacija, a ovo je prvi put da je uspio uzeti nagradu.

Iz istog je filma nagrađena i pjesma 'The Weary Kind'.

Najboljom glavnom ženskom glumicom je pak proglašena Sandra Bullock za film 'The Blind Side'.

Najbolji glumcem u sporednoj ulozi proglašen je, također očekivano, Austrijanac Christoph Waltz za genijalno odglumljenog nacističkog pukovnika Hansa Landu u Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima'.

Najboljom glumicom u sporednoj ulozi je pak proglašena Mo'Nique za ulogu u filmu 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire' koji je ujedno nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij.

Najboljim dugometražnim crtićem proglašen je crtić ' Nebesa' koji se natjecao i u kategoriji najboljeg filma.

Možda najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji stranog filma. 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea nije dobio Oscara nego je zlatni kipić dodijeljen argentinskom filmu 'El Secreto de Sus Ojos'.

SLOBODNA DALMACIJA