Mračna povijest Valentinova - bilo je to daleko od romantike

Valentinovo, povijest
Taj datum, 14. veljače, u davna vremena je bio sve samo ne romantičan. Povezivao se s plodnošću i krvlju. Stari Rimljani slavili su Luperkalije između 13. i 15. veljače. Tada su čistili grad od zlih duhova te prizivali plodnost i zdravlje. Običaj je bio da muškarci žrtvuju kozu i psa te njihovim leševima udaraju žene - ne bi li postale plodnije.

- Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene su se zapravo trebale namjestiti muškarcima da ih udaraju. Vjerovali su da će ih to učiniti plodnijima - objašnjava Noel Lenski, povjesničar sa Sveučilišta Colorado u Boulderu, a prenosi portal npr.org.

Rimski svećenici bi se presvukli u kožu, hodali gradom i šibali koga stignu, a cilj su bile djevojke i žene koje su obitelji čak gurale na ulicu kako bi ih svećenici mogli dohvatiti i izudarati. Smatralo se dobrim znakom ako svećenik izbatina neku od njih. Bio je običaj i organizirati svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci iz staklenke izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tijekom festivala, a možda i kasnije.

Valentinovo se povezuje s pogubljenjem dvojice muškaraca koji su se obojica zvali Valentino, a ubiti ih je dao car Klaudije II. Bilo je to u 3. stoljeću, 14. veljače, ali različitih godina.Njihovo mučeništvo je Katolička crkva uzdigla proslavom Svetog Valentina - to je jedna od teorija.

Prema drugom vjerovanju, Klaudije II. zabranio je mladićima u Rimu da se žene jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Ali, svećenik Valentin nije ga poslušao već je nastavio s obredima vjenčanja, ali u tajnosti. Međutim, tajna nije dugo ostala tajnom i svećenik je pogubljen.

Treće vjerovanje kaže kako se Valentin zaljubio u kćer čuvara zatvora dok je sjedio iza rešetaka. Prije nego su ga odveli na stratište i pogubili, poslao je toj djevojci pismo u kojemu joj otkriva svoju ljubav - pismo je završio riječima "Od tvojeg Valentina".

U 5. stoljeću Papa Gelazije I. ukinuo je Luperkalije i 14. veljaču proglasio danom Svetog Valentina.