Jacques Houdek: Jako se radujem nastupu u Mostaru

Jacquesu Houdek

- Iznimna mi je čast što ću svojim koncertom zatvoriti ovogodišnje "Mostarsko proljeće", manifestaciju o kojoj i od kolega i od publike godinama slušam sve najbolje. Čak i u Kijevu smo stalno pričali kako se veselimo nastupu u Mostaru, nakon Eurosonga, i jedva čekam ovaj glazbeni susret s predivnom mostarskom publikom, govori u intervjuu ovogodišnji predstavnik Hrvatske na Eurosongu u Kijevu. Jacques, čestitke na izvrsnom predstavljanju Hrvatske na Eurosongu.

Jesu li se dojmovi slegli?

- Zahvaljujem na čestitkama! Još uvijek smo svi pod dojmom, veliki je to događaj i presretni smo kako smo predstavili svoju domovinu na najvećem svjetskom glazbenom natjecanju koje prati više od 200 milijuna gledatelja. Vrijeme zaista leti, a obveze ne pitaju, tako da nakon povratka u Hrvatsku nismo stigli ni odahnuti - jako je puno intervjua, gostovanja i nastupa. No, to veseli i mene i moj tim. Očito je da Vas publika voli i da Vas je europska publika prepoznala, za razliku od žirija koji je ostao suzdržan.

Ovakva potpora publike za mene je najveća nagrada. Biti 9. po izboru publike u televotingu je ogromna čast i zadovoljstvo. "Stručni" žiriji su, najblaže rečeno, zakazali, upravo suprotno našim realnim i objektivnim očekivanjima, bez imalo lažne skromnosti.

Svaki je od nacionalnih stručnih žirija trebao barem bodom nagraditi ovakvu kompleksnu izvedbu, ovakvo glazbeno rješenje, ako drži do sebe i svoje stručnosti. Isto tako, izostala je podrška žirija susjednih zemalja (Slovenije, Srbije i Makedonije) koji Hrvatskoj nisu dodijelili ni jedan bod, što je zapravo nevjerojatno. Najbolje ih je demantirao njihov narod pa je tako, primjerice, u Sloveniji i Makedoniji publika pjesmi "My friend" dodijelila maksimalnih 12 bodova. Na kraju dana, najvažnija je potpora publike i najiskrenije od srca se zahvaljujem publici koja je prepoznala pjesmu "My friend", njenu poruku i to me čini najsretnijim čovjekom!

Stižete nam u Mostar, na zatvaranje velike međunarodne manifestacije "Mostarsko proljeće". Što publika može očekivati?

- Veseli me što ću nastupiti uz pratnju tamburaškog orkestra Krunoslava Dražića koji čine osam tamburaških virtuoza i izvesti repertoar sa svog albuma najljepših starogradskih pjesama "Tko je, srce, u te dirn'o?". Isto tako, publika će u Mostaru imati priliku čuti i moje pjesme, uz pratnju pijanista Mate Matoševića, mog dugogodišnjeg suradnika i vrhunskog glazbenika, tako da ćemo napraviti zanimljivu kombinaciju žanrova, za svakoga ponešto!

Kako ste došli na ideju snimiti najljepše starogradske pjesme i koja vam je najdraža?

- Na ideju da snimimo album najljepših starogradskih pjesama smo došli prije tri godine, a posebno moram zahvaliti glazbenom producentu albuma i svome velikom prijatelju Tihomiru Ivanetiću, kao i virtuozu Krunoslavu Dražiću koji je sam odsvirao cijeli album. Želja nam je bila tamburu vratiti na zasluženo mjesto i udahnuti novi život svim tim prelijepim pjesmama, od kojih mi je teško odabrati najdražu. Baš zbog toga sam snimio njih 12, po mom mišljenju najljepših starogradskih pjesama. Ponosan sam što su mi se na velikom koncertu u Lisinskom, na Valentinovo ove godine, koji je ujedno bio i promocija toga albuma, pridružile legende tamburaške glazbe i starogradske pjesme gospođa Vera Svoboda i gospodin Krunoslav Kićo Slabinac, koje iznimno cijenim i mislim da su svojom predanošću, uspjesima i talentom itekako zaslužili da ih se uvijek s ponosom uzdiže na sam vrh naše glazbe.

Obiteljski ste čovjek. Kako su supruga i djeca doživjeli Vaš nastup na Eurosongu? Gledaju li Vas dječica kao tatu - zvijezdu?

- Supruga Brigita i dječica Sofia i David moja su najveća ljubav, moje utočište, moja vječna inspiracija i motivacija. Supruga je bila sa mnom u Kijevu i bila mi je najveća podrška u polufinalu i finalu, a Sofia i David su Eurosong pratili doma s bakom i djedom uz Coca-Colu i pizzu. Naravno da me gledaju kao tatu, a tata i pjeva, pa je to "fora". Sofia je sada jedanaestogodišnja djevojčica, već prava tinejdžerka, a David ima četiri godine i kao što je i Sofia mislila u njegovoj dobi, tako i David misli da svaki tata pjeva, tako da mu je to sasvim normalno, haha. Prije nastupa poslao mi je glasovnu poruku i zaželio sreću te da pripazim da ne pjevam jako glasno! A Sofia je preponosna na tatin nastup, pratila je sve događaje na Eurosongu i sa svojim vršnjacima, a počastila ih je i s Dorinama ‘My friend' koje je Kraš napravio posebno za ovu eurovizijsku prigodu kao promotivni materijal hrvatske delegacije.

Ako se ne varam, 2009. ste osvojili "Grand Prix" Melodija Mostara za pjesmu "Dužna si". Kakve dojmove nosite s toga festivala?

- Hvala Vam da ste se toga prisjetili. " Grand Prix" Melodija Mostara nosim u najljepšem sjećanju i ponosno ističem u svojoj biografiji, što je vidljivo i na internetu. Prošlo je već osam godina, no takvi se događaji pamte zauvijek. Što trenutačno pripremate? - Moja glazbena škrinjica uvijek je prepuna ideja i lijepih projekata koje si želim ostvariti, no, korak po korak. Čeka me puno nastupa i radno ljeto, a i moja obitelj i ja se selimo u prelijepu kućicu u Samoboru. Vjerujem da ćemo pronaći vremena i za ljetni odmor na našem moru, a onda nas već očekuje radna jesen i nove pobjede.

I za kraj, poruka mostarskoj publici koja Vas, ne sumnjamo, s nestrpljenjem čeka?

- Dragi moji, vidimo se u srijedu 24. 5. u 20 sati, i bit će mi posebno drago da mi se pridružite na još jednom glazbenom putovanju koje ćemo, vjerujem, svi nositi u najljepšem sjećanju! Voli vas Jacques!

Večernji list