Hugh Laurie danas slavi 59. rođendan!

Hugh Laurie, dr. House

Hugh Laurie rođen je 11. lipnja u Oxfordu. Njegovo puno ime je James Hugh Calum Laurie i najmlađi je od četvero djece Patricije i Williama Georgea Ranalda Mundella Laurieja.

Studirao je arheologiju i antropologiju, a za vrijeme školovanja i studiranja Laurie se aktivno bavio veslanjem, vježbao po osam sati dnevno i osvojio nekoliko medalja. Ljubav prema veslanju naslijedio je od oca koji je 1948. godine osvojio zlatnu olimpijsku medalju u ovom sportu.

Zbog mononukleoze, Laurie je morao prestati s veslanjem i pridružio se amaterskom kazališnom klubu, "Cambridge Footlightsima" gdje je upoznao Emmu Thompson s kojom je bio u romantičnoj vezi.

Emma ga je upoznala sa Stephenom Fryjem koji će postati Lauriejev dugogodišnji partner u raznim kazališnim i televizijskim projektima i najbolji prijatelj. Fry je njegov vjenčani kum i kum njegovoj djeci.

1996. objavio je kriminalistički roman „The Gun Seller".

2006. i 2007. osvojio je nagradu Zlatni globus za ulogu Dr. Housea u istoimenoj seriji.

Od malih nogu Hugh pjeva i svira klavir, bubnjeve, gitaru, usnu harmoniku i saksofon. 2011. izdao je album "Let Them Talk", a dvije godine kasnije i drugi „Didn't It Rain".

Od mladih dana, Laurie je ljubitelj motora. Dok je boravio u L.A.-u, za vrijeme snimanja „Dr. Housea", obožavao je vrijeme provoditi vozeći se na Triumphu Bonnevilleu.

U lipnju 1989. Laurie se vjenčao s Jo Green. Imaju troje djece, sinove Charlieja i Williama te kćer Rebeccu.