VIDEO  Grupa 'Putokazi' prestala s radom

Putokazi 2022 zajednička

Rođendansko slavlje za kraj postojanja jedne od najprepoznatljivijih glazbenih institucija i polazišne točke mnogim uspješnim i aktivnim vokalisticama na aktualnoj sceni. O početku, kraju i svemu između, piše cijenjeni riječki publicist, novinar, književnik i glazbeni kritičar Velid Đekić. 

U nastavku prenosimo dijelove osvrta, a izvorni tekst možete preuzeti ovdje. "Došlo vrijeme da se ni brojkama više ne može u cijelosti vjerovati, kao da su pristigle iz varljivog svijeta slova.

Eto, ma koliko nas osobna iskaznica 'Putokaza' upoznavala sa svom silom impresivnih brojki – 38 godina djelovanja, 10 pjevačkih generacija, 14 albuma, 400 i nešto pojedinačnih imena koja su vokalno tkala zastavu kolektiva, 18 prvih festivalskih nagrada itd. – ispalo je kako se zaključno svođenje računa ipak temelji na samo jednoj brojci.

A to je 2 (slovima: dva). 

...

Sadržaj se učitava...

'Putokazi' su kontinuirana evolucija, uvrnuto svojeglava u mjeri koliko je to njihova osnivačica, voditeljica, a sada i dirigentica operacije 'Odlazak' Miranda Đaković. Bit će kako upravo u toj definiciji valja potražiti ključ za rješenje enigme njihova nevjerojatno dugog, još nevjerojatnije uspješnog djelovanja. A danas odlaze u maniri najvećih, na vrhuncu.

Onima koji još imaju dvojbi u valjanost informacije o odlasku, evo još jedne. Dan prije utrnuća 'Putokaza', 21. veljače 2022. godine, voditeljica skupine, Miranda Đaković, i ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović, razgovarali su o donaciji građe koja povijesno dokumentira rad 'Putokaza'. Riječ je o glazbenim i video izdanjima, plakatima, odjeći za nastupe, nagradama i ostalom što zaslužuje biti uključeni u Glazbenu zbirku Muzeja.

Hm, da nije u pitanju već u ovom napisu spomenuto 2, bila bi to inače – petica. Čista kao suza", priopćeno je iz Dallas recordsa.

'Putokazi' su osnovani 22. veljače i prestaju radom 22. veljače. Prvo je bilo 1984., a drugo 2022. godine. Naravno, datum nije slučajan i odabran je u režiji Mirande Đaković. Njezina je snaga volje obilježila u 'Putokazima' početnu i završnu sekvencu, o sredini da i ne govorimo.