Goran Čolak srušio još jedan rekord, ovaj put Guinnessov

Gotovo pola sata neizvjesne i apsolutne tišine u samoj sekundi se pretvorilo u jedan duboki izdah publike koju su sačinjavali vjerni prijatelji, kolege iz ronilačkog kluba Geronimo te poneki slučajni prolaznik. Činilo se kao da nitko nije disao te duge 22 minute i 30 sekundi u kojima je dah jedino uspio zadržati Goran Čolak i time upisati svoje ime u Guinnessovu knjigu rekorda!

"Jako sam sretan i zadovoljan zbog novog Guinness rekorda! Iako ovo nije natjecateljska disciplina u ronjenju na dah, svakako je nešto za što je vrijedilo potruditi se. Napraviti Guinness rekord na Trgu bana Jelačića svakako je poseban doživljaj. Hvala gradu Zagrebu, gradonačelniku i organizatorima ovog eventa!" - s još uvijek velikim osmijehom na licu Čolak opisuje svoje dojmove dan nakon još jednog velikog uspjeha.

Inače svjetski a ujedno i hrvatski rekorder u ronjenju na dah, Goran Čolak uz veliku pomoć svog trenera Ivana Drviša, posljednjih nekoliko dana proveo je u velikim pripremama za ovaj junački pothvat pokrenut prvenstveno kao znanstveni projekt u svrhu istraživanja utjecaja disanja kisika na trenažni proces u sportu, u ovom slučaju ronjenju na dah.

Novi svjetski, odnosno Guinnessov rekord u disciplini Static Apnea CO2 (zadržavanje daha u mirovanju s prethodnim disanjem čistog kisika) do ovog trenutka držao je Nijemac Tom Sietas s 22 minute i 23 sekunde, a zasluženo preuzeo tu titulu naš Goran Čolak, zadržavajući dah nešto duže od 22 minute i 30 sekundi. Događaj je osim zainteresirane publike i kolega pratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji mu je netom nakon izrona srčano čestitao na ovom velikom uspjehu.

Izvor: e-muskarac.com