FOTO  ELEMENTAL za Mostar Summer Fest: Dolazimo nabrijani, pozitivni i ako bude sreće, osunčani

Elemental , Mostar Summer Fest

Organski zvuk Elementala utjecaj je Rootsa, zar ne? Kako je od trija koji repa nastao Elemental - bend koji svira?

Shot: Pa da, u nekoj našoj životnoj fazi The Roots su imali dosta utjecaja na nas. Bili smo, tamo negdje 1999. ili 2000., u Münchenu na njihovom koncertu i to je imalo na nas neki veliki žbaaam! u glavu kada smo shvatili da hip-hop može biti sviran u potpunosti. Negdje ti ostane i ta vizija, i onda s godinama probaš sastaviti neku prvu postavu pratećeg benda... pa se zatim mijenjaju postave u bendu... vrijeme ide... i u jednom trenutku kada je Ink otišao shvatili smo da baš želimo probati raditi full-time s bendom. I tako je od tročlane postave sve spalo na duo i onda naraslo na sedam članova.

Publika Elemental smatra društveno odgovornim bendom. Kako se vi nosite s očekivanjima publike da budete prvi koji će javno zahtijevati promjene?

Remi: Nismo mi tu usamljeni, ima i drugih bendova koji su angažirani, svaki do svoje mjere, na svoj način... Čak i izvan hip-hopa; punkeri se još ne daju, hehe... Postoji stanoviti pritisak u momentu kad izađe album, kada si postavljaš pitanje jesi li napravio sve što si mogao... Ali to je jalovo preispitivanje. Uvijek ćeš misliti da si mogao više, da si mogao biti angažiraniji, da si mogao biti otrovniji, direktniji, rezolutniji. Zapravo, radimo socijalno angažirane pjesme po osjećaju, neki put ih zakamufliramo u poluljubavno poluegzistencijalne tekstove (npr. "Prašina" s prošlog albuma), a neki put pucamo direktno. Zahtijevat ćemo promjene sve dok se one i ne dogode - čime nam predviđam duuugu i napornu borbu u godinama koje slijede, hehe...

Nije li hrvatsko društvo pa i cijeli socijalni prostor bivše države, stidan? I kad su u pitanju građanska prava, slobode, obaveze, a napose u ljubavi? Stihovi pjesme 'Bolji si' nije me sram reći da bolji si savršen su nastavak Gibinih stihova moglo bi bit' da je lakše umrit', nego ljudima reć oprosti. Koliko još mučnog srama i umiranja pojedinaca i društva ondje gdje tako čega ni ne treba niti smije biti?

Shot: Eh, kada bih ti sad tu prosuo društvenu analizu ovih prostora ne bi bilo dovoljno dvadeset kartica teksta, s obzirom na širinu pitanja koje postavljaš. Možda baš zato mi u pjesmama ne pokušavamo davati odgovore na društvena pitanja nego samo konstatirati neke činjenice i pojave, a neka ljudi sami zaključuju kako bi nam trebalo biti, kako ne bi smjelo i tko je od nas kriv za sve to.

Singl 'Goli i bosi' najavljuje novi album. Što možemo očekivati od novog materijala?

Shot: Novi materijal je drugačiji. Ne nužno u ovom smjeru poput "Goli i bosi" već generalno malo odmaknutiji od prethodnog albuma. Tako je to s nama, valjda, uvijek iz albuma u album. Baš nas vesele ove nove pjesme koje sada dovršavamo i mislim da su bolje od ičega do sada.

A što možemo očekivati od Elementala ovog ljeta na Mostar Summer Festu?
Remi: Joj, ljeto, drago ljeto... jedva čekam da se ukaže. Dolazimo nabrijani, pozitivni i ako bude sreće, osunčani. Garantiram vrhunsku svirku, toliko mogu sigurno garantirati. A vi ponesite dobru volju pa će nam biti sjajno!

Intervju u cijelosti pročitajte na www.mostarsummerfest.com.