Dragan Bjelogrlić: Hercegovac sam, pa bih trebao biti tvrdoglav

dragan bjelogrlić, film
Htjeli vi pobjeći od te najvažnije sporedne stvari na svijetu ili ne, o njoj ćete svakodnevno čitati barem vijest. Pa kad je već tako, onda bježati i nema smisla.

Možda je pametnije vratiti se u prošlo stoljeće, odnosno u 1930. godinu i otputovati u Montevideo, urugvajski grad u kojem se održavalo prvo službeno Svjetsko prvenstvo u nogometu. A tamo vas vodi Dragan Bjelogrlić, srpski glumac, scenarist, redatelj i producent. Upravo je Bjelogrlić redatelj filma "Montevideo, vidimo se!", svojevrsnog nastavka filma "Montevideo, Bog te video", piše Večernji list.

"Gledatelji mogu očekivati jedan stilski, estetski pa i redateljski potpuno drukčiji film, koji je zadržao poetsko-romantičnu emociju koju je imao prvi nastavak", poručuje Bjelogrlić.

Bez dlake na jeziku

I sam je ljubitelj nogometa, što je bila olakotna okolnost u režiranju.

"Gledam utakmice i od djetinjstva idem na stadione, a navijam za Partizan. Fenomen nogometa je široka i višeslojna tema, a kod mene u filmu je više poslužila kao metafora života", kaže Bjelogrlić, koji unatoč izletima u redateljske vode tvrdi da je njegov prvi i pravi poziv onaj glumački. Svoju prvu ulogu odigrao je sa 15 godina u filmu "Boško Buha". Poslije toga nanizao je zavidan broj filmskih, TV, kazališnih uloga.

"Kao i u slučaju režije, nisam ja izabrao glumu, ona je izabrala mene. Iz dječjeg nestašluka, bez ikakvih ambicija i iskustava, otišao sam na audiciju za film "Boško Buha" i bio izabran za ulogu partizanskog dječaka heroja Sirogojna. Kada sam se htio vratiti na polje prirodnih znanosti, što je bila želja mog pokojnog oca, bilo je kasno. Gluma i film već su mi bili duboko u krvnim zrncima", kaže Bjelogrlić. Onako kao što nije poslušao oca, tako i danas kaže da voli tjerati po svom, ali ipak dopušta savjete. No..

"Podrijetlom sam Hercegovac pa bih trebao biti tvrdoglav i svojeglav. Neki kažu i da jesam, ali iskreno, mislim da sam timski igrač. OK, možda volim da sam kapetan, ali ipak timski...", rekao je Bjelogrlić za Večernji list.

Proslavljeni glumac uvijek je u javnosti bio poznat kao osoba bez dlake na jeziku, nije se libio govoriti otvoreno ni o politici ni o drugim društvenim temama. Kaže, dosad mu se to uvijek isplatilo.

Iako je u Srbiji, ali i regiji, sve što Bjelogrlić napravi u startu ocijenjeno kao odlično, a njegovo je ime brend, on za sebe kaže da je prestar da bi se doživljavao zvijezdom. U mladosti je bio poznat kao onaj koji na zabave prvi dolazi i zadnji s njih odlazi, no otkad je u braku s bivšom manekenkom Majom, s kojom ima sina Alekseja i kćer Miju, malo se primirio.

Na njih je i najponosniji, a kada je posao u pitanju, kaže: "Ponosan sam što sam napravio, a da nikada nisam primio plaću i bio u stalnom radnom odnosu. Nikada nisam bio ni u kakvoj komisiji koja je nešto određivala i nikada nisam bio član nijedne političke stranke".