DONIJELI SU ODLUKU: Evo što je komisija Eurosonga odlučila o Jamalinoj pobjedi

Jamala - "1944" , finale Eurosonga, Nina Kraljić, eurosong, Jamala - "1944"
...Jamale na kojem izvodi pobjedničku pjesmu godinu dana prije natjecanja, oglasilo se i službeno tijelo Eurosonga.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) je iznijela stav u vezi sa skandalom s ranije objavljenom pjesmom eurovizijske pobjednice, Ukrajinke Jamale.

"Pravilo Eurosonga da prijavljene pjesme ne smiju biti komercijalno objavljene prije 1. rujna služi tome da na natjecanju svake godine sudjeluju nove pjesme i da sve imaju jednake uvjete. Svrha tog pravila jest da se spriječi distribucija skladbe, čime bi ona dobila nepoštenu prednost prije samog natjecanja.

U prošlosti su neke pjesme bile javno dostupne prije tog datuma, no nisu bile dostupne široj publici te im je stoga dopušteno sudjelovanje na Eurosongu.

Slučaj Jamale i pjesme 1944 privukao je pozornost EBU-a zbog snimke nastupa od 18. svibnja 2015. godine. Snimka malog koncerta pregledana je samo nekoliko stotina puta do trenutka kada je otkrivena prije nekoliko dana.

EBU je zato, vodeći se prijašnjim iskustvima, odlučio da objavljeni video nije dao Jamali nepoštenu prednost pred ostalima i da se pjesma prema pravilima mogla natjecati", stoji u službenom priopćenju objavljenom na stranici Eurosonga.

Jamala, dakle, neće biti kažnjena.

net.hr