Danas 3. siječnja slavi 60-ti rođendan: Mel Gibson

Danas 3. siječnja slavi 60-ti rođendan:  Mel Gibson
Slavni Oskarovac Mel Gibson koji je slavu započeo u filmu »Mad Max« u kojem je glumio policajca osvetnika i režirao »Hrabro srce« i »Pasiju«, film o zadnjih 12 sati Isusova života, u nedjelju 3. siječnja slavi 60-ti rođendan.
Rodio se u Peekskillu u New Yorku. Unuk je australske operne pjevačice koja je s obitelji doselila u SAD. No, njegov otac nakon teže ozljede na željeznici gdje je radio, dobiva određenu financijsku odštetu koju je iskoristio kako bi se s obitelji vratio u Australiju. Gibson je imao 12 godina.

Studirao je na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti i kao student debitirao je u trileru »Summer City»' 1976. Prvo filmsko iskustvo nije mu donijelo slavu, ali ga je zato pripremilo za velike uspjehe koji će uslijediti.

Godina 1979. bila je prekretnica u karijeri mladog glumca. Sve je započelo ulogom retardiranog mladića u romantičnoj drami »Tim«. Gibson se izvrsno snašao u vrlo zahtjevnoj ulozi osvojivši australski ekvivalent Oscaru. Taj mu je uspjeh donio glavnu ulogu u filmu »Mad Max»za što je dobio i prvi značajniji honorar od 15.000 dolara.

Film je postigao ogroman uspjeh ne samo u Australiji, već i u SAD-u i čitavom svijetu zaradivši više od 100 millijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je usljedio nastavak, »'Mad Max: The Road Warrior« koji je pokazao kako veliki uspjeh prvog filma nije bio slučajan.

Gibson je nakon toga surađivao sa sunarodnjakom, australskim redateljem Peterom Weirom s kojim je snimio dva filma uzastopno. U ratnoj drami »Gallipoli« (1981.) nastupio je u ulozi mladog vojnika, a u romantičnoj drami »Year of Living Dangerously« (1983.) kao mladi novinar. Godine 1984. pojavio se uz Anthonya Hopkinsa u »The Bountyu«, odigravši ulogu koju su prije njega glumili Crark Gable i Marlon Brando.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih karijeru mu je obilježila uspješna trilogija akcijskih komedija »Lethal Weapon« u kojima s Dannyem Gloverom čini jedno od poznatijih partnerstava u buddy-buddy filmovima.

Najplodnije razdoblje glumčeve karijere započelo je dirljivom dramom »Forever Young« (1992.) u kojem je odglumio jednu od zapaženijih uloga.

Kao režiser 1993. debitirao je u »The Man Without A Face« u kojem se pojavljuje i ispred kamere. Godinu dana kasnije uslijedio je »Maverick«.

Vrhunac karijere mu je 1995. kada je režirao i nastupio u glavnoj ulozi povijesnog, epskog spektakla »Bravehart« (Hrabro srce) s kojim je osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.
Okušao se i za mikrofonom posudivši glas animiranom »Pocahontasu« (1995.) te pijetlu u glinenom »Chicken Runu« (2000).

Njegov posljednji, a po nekima i najveći projekt je »The Passion of the Christ« (Pasija), priča o posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. Veliki je vjernik i otac šestero djece.

Hina